Σπάρτη | Δημοτική αγορά ή παζάρι;

Σε καιρούς που όλες οι σοβαρές πόλεις βάζουν ως θέμα προτεραιότητας την σύμμετρη και ισόρροπη ανάπτυξή τους με βασικό εργαλείο την αποκέντρωση , στη Σπάρτη η υπερ-συγκέντρωση και ο υδροκεφαλισμός εξακολουθούν να κρατούν την πόλη βουλιαγμένη στο έλος της στασιμότητας και της υπανάπτυξης .

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει εναντίον δυο λαϊκών συνοικιών (Ν. Κόσμος-Ψυχικό και Λάκκα) , οι οποίες «ΤΟΛΜΗΣΑΝ» να ζητήσουν τη μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης στον ζωτικό τους χώρο , δείχνει τα μέτρα και τα σταθμά με τα οποία ζυγίζεται διαχρονικά το ειδικό βάρος αυτής της πόλης και αποκαλύπτει τις αιτίες που η πόλη παραμένει ΜΙΚΡΗ , κυριολεκτικά και μεταφορικά .

Επί 170 , πάνω – κάτω , χρόνια , η Λαϊκή Αγορά ( το παζάρι) γίνεται στο κέντρο της Σπάρτης . Σήμερα , εν έτει 2018 , ένα απλό αίτημα των πολιτών για αποκέντρωση κι εξακτίνωση της Λαϊκής Αγοράς , αντιμετωπίζεται ως ανήκουστη ιεροσυλία και πράξη εγκληματική !!!Η ίδια πολεμική είχε αναπτυχθεί ΚΑΙ για την περίπτωση του ΚΤΕΛ , του Διοικητηρίου , του ΤΕΙ , της Λεωνίδου , για την πρόταση πεζοδρόμησης του κέντρου , της κυκλοφοριακής μελέτης κλπ , κλπ .

Με βάση αυτήν τη λογική η Σπάρτη πρέπει να λειτουργεί , εις τους αιώνας των αιώνων , με τα Οθωνικά πρότυπα και τα ΠΑΝΤΑ (εθνικές επέτειοι , απόκριες , Σπάρταθλον , λευκές νύχτες , Χριστούγεννα , Πάσχα , SPARTAN RACE , Σπαρτακιάδα , εκδηλώσεις πολιτιστικές και αθλητικές κλπ , κλπ) ΠΡΕΠΕΙ να συμβαίνουν (και συμβαίνουν) ΜΟΝΟ στο προνομιούχο κέντρο , ενώ οι συνοικίες παραμένουν ξεχασμένες και παραγκωνισμένες , μακριά από τα φώτα των προβολέων , χωρίς μέρισμα κοινωνικό, πολιτιστικό , οικονομικό .

H υφιστάμενη λαϊκή αγορά της Σπάρτης έχει πλέον ξεπεραστεί δραματικά από τη ζωή και τις ανάγκες της πόλης . Πρόκειται , ουσιαστικά , για ένα υπαίθριο παζάρι του παλιού καιρού , στο κέντρο μιας πόλης που ασφυκτιά και πεθαίνει !

Ο κόσμος , ο οποίος σήμερα ταλαιπωρείται , θέλει μια ζωντανή αγορά όπου τα ψώνια θα είναι μια απολαυστική εμπειρία γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις , μια Δημοτική Αγορά η οποία θα κινεί τα πράγματα στην πόλη και θα γίνεται πόλος επιχειρηματικότητας , ζωντάνιας και δραστηριοτήτων.

Η Σπάρτη , λοιπόν , εκτός άλλων πολλών , χρειάζεται επειγόντως μια κλειστή Δημοτική Αγορά , σ’ έναν επαρκή , κατάλληλο , στεγασμένο , με σύγχρονες υποδομές κι εγκαταστάσεις χώρο , έξω από το κέντρο της πόλης , που , μεταξύ άλλων , θα διαθέτει:

Δημοτικό άνετο Πάρκινγκ – «Πιάτσα» ΤΑΞΙ – Κανονισμό λειτουργίας – Σύγχρονους χώρους υγιεινής – Χώρους αναψυχής κι εστίασης – Δημοτικά καταστήματα προς ενοικίαση – Εξωτερικούς κι εσωτερικούς χώρους για τοποθέτηση πάγκων παραγωγών – Θέρμανση και κλιματισμό – Επαρκή , σύγχρονο και οικονομικό φωτισμό – Παρατηρητήριο τιμών με οθόνες και δωρεάν wi fi – Φύλαξη (κάμερες και σεκιούριτι) – Σύστημα καθαριότητας κι αποχέτευσης – Ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης – Κέντρο πληροφόρησης – Κέντρο εξυπηρέτησης πελατών – μηχανήματα ΑΤΜ – Προσβάσεις και χώρους για ΑΜΕΑ , ζώνη πρασίνου και αναψυχής κλπ , κλπ .

Είναι καιρός , πλέον , ΚΑΙ η Σπάρτη να ξεφύγει από την τριτοκοσμική εικόνα του «παζαριού» , που προκαλεί έμφραγμα στην πόλη , προβλήματα και άγχος στους πολίτες και υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής , δημιουργώντας στην περιφέρεια της πόλης μια σύγχρονη κλειστή Δημοτική Αγορά , η οποία θα εξασφαλίσει στους πολίτες – πελάτες αλλά και στους επαγγελματίες , παραγωγούς , πωλητές , κ.α. , μέσα σε ένα σύγχρονο και άνετο περιβάλλον , πολιτισμένες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας , παραμονής και συναλλαγής , ενώ θα γίνει , συγχρόνως , κι ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για τον δήμο Σπάρτης .

Εκτός τούτων μια σύγχρονη Δημοτική Αγορά μπορεί να προσαρμοσθεί και σε άλλες σύγχρονες χρήσεις (μικρά μουσεία , χώροι εκθέσεων , αίθουσες εκδηλώσεων , γραφεία κ.α.) που θα της δώσουν και μιαν άλλη προοπτική και δυναμική .

Οι δημοτικές αγορές , όπου έχουν υλοποιηθεί (βλέπε γειτονική Καλαμάτα) , σφύζουν από ζωή κι έχουν γίνει κέντρα της εμπορικής και κοινωνικής ζωής των πόλεων . Από την όλη εξέλιξη θα ωφεληθεί οικονομικά και ποικιλότροπα η πόλη , καθώς έχει αποδειχθεί ότι η εμπορική κίνηση των δημοτικών αγορών λειτουργεί σαν «μαγνήτης» με αποτέλεσμα να δημιουργείται σε μεγάλη ακτίνα , έξω και γύρω απ’ αυτήν , μια δεύτερη αγορά .

Μέχρι να βρεθεί η δημοτική αρχή που θα υιοθετήσει και θα υλοποιήσει τη μεγάλη αυτή , στρατηγικού χαρακτήρα , αναγκαιότητα της πόλης για κλειστή -σύγχρονη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ μακριά από το κέντρο , οι συνοικίες θα συνεχίσουν να παλεύουν και να διεκδικούν ίσα δικαιώματα στην ανάπτυξή τους .

Σ’ αυτήν την πόλη πρέπει , επιτέλους , να πάψουν να υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι .

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ