Σύσταση εταιρείας μέσω της πλατφόρμας e-ΥΜΣ

Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Σύστασης Επιχειρήσεων (e-ΥΜΣ) αποτελεί την πλέον καινοτόμα εξέλιξη στο πλαίσιο της απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών για τη σύσταση νέων εταιρειών. Με την ενεργοποίησή της, η διαδικασία σύστασης διεκπεραιώνεται εξολοκλήρου μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα http://eyms.businessportal.gr, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συστήσει την εταιρεία του, χωρίς να απαιτείται να επισκεφθεί οποιαδήποτε δημόσια Υπηρεσία (το δικαίωμα αυτό θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 8 του Ν. 4441/2016).
Κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της πλατφόρμας υφίσταται η δυνατότητα σύστασης μόνο μονοπρόσωπων Ι.Κ.Ε. Βαθμιαία και μέχρι το τέλος του 2019, θα μπορούν να συστήνονται όλες οι νομικές μορφές (Α.Ε.-Ε.Π.Ε.-Ι.Κ.Ε.-Ο.Ε.-Ε.Ε.).

Η καινοτομία της νέας υπηρεσίας έγκειται στο ότι ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί από τον υπολογιστή του να συστήσει ηλεκτρονικά νέα εταιρία. Μέσω της διαδικασίας αυτής:

– Συντάσσεται το εταιρικό καταστατικό μέσω της συμπλήρωσης συγκεκριμένων στοιχείων σε ανάλογα πεδία της εφαρμογής -με αποκλειστική χρήση των προτύπων καταστατικών που ανά νομική μορφή ορίζονται στη Υπουργική Απόφαση με αρ. 31637/2017- το οποίο υπογράφεται επίσης ηλεκτρονικά (είτε με χρήση των κωδικών των ιδρυτών στο TAXISNET, είτε με τη χρήση εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής).
– Γίνεται έλεγχος και δέσμευση της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της επιχείρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
– Χορηγείται αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. και Κωδικός Αριθμός Καταχώρισης (ΚΑΚ) της σύστασης στο Γ.Ε.ΜΗ.
– Αποδίδεται ζεύγος κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης στο Γ.Ε.ΜΗ.
– Λαμβάνεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου της εταιρείας μέσω διασύνδεσης με το Taxis.
– Χορηγείται προσωρινός κλειδάριθμος, ώστε η εταιρεία να λάβει άμεσα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στο TAXISNET.
– Εγγράφεται η εταιρεία στο κατά τόπο αρμόδιο Επιμελητήριο.
– Ενημερώνεται ο ΕΦΚΑ για τη σύσταση της εταιρείας.
– Εκδίδονται ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης και της ανακοίνωσης σύστασης της εταιρείας και αποστέλλονται ηλεκτρονικά στους αιτούντες τη σύσταση.

Η λειτουργία της e-ΥΜΣ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μετάβασης στην Ψηφιακή Εποχή. Σύμφωνα και με την ενημέρωση που έκανε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου σε σύσκεψη στη Σπάρτη στις 18 Ιουλίου, έπεται το ψηφιακό ΓΕΜΗ, πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων, καθώς και η δωρεάν χορήγηση ψηφιακών υπογραφών στις επιχειρήσεις.
Τα Επιμελητήρια θα βρίσκονται στο πλευρό των επιχειρηματιών και θα προσφέρουν την τεχνογνωσία για την προσαρμογή στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες.