ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Για μια νέα στεγαστική πολιτική

"Σε μια συγκυρία κατά την οποία ο ελληνικός λαός βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με πλήθος προκλήσεων αναδύεται μια ακόμα απειλή"

Σε μια συγκυρία κατά την οποία ο ελληνικός λαός βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με πλήθος προκλήσεων αναδύεται μια ακόμα απειλή, η οποία έρχεται να επιτείνει την ήδη δυσχερή καθημερινότητα. Πρόκειται για τη στεγαστική κρίση που μαστίζει τα υφιστάμενα ή εν τη γενέσει νοικοκυριά ανά την επικράτεια. Τον νόμο για την στεγαστική πολιτική τον ψήφισε μόνη της η ΝΔ των Πάτσηδων, είναι νόμος επικοινωνιακού χαρακτήρα, εξαπάτησης νέων, φτωχών και ιδιοκτητών. Ωφελούνται μόνο οι τράπεζες και οι μεγαλοεργολάβοι. Αφορά ελάχιστους. Δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο θέμα που κάνει την ελληνική κοινωνία να υποφέρει.

Το 2022 οι τιμές στην αγορά κατοικίας εκτινάχθηκαν σύμφωνα με την ΤτΕ , ενώ το 2021 είχαν ήδη παρουσιάσει σημαντική αύξηση. Σε αυτό συνετέλεσαν, φυσικά, οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των τιμών που εντοπίζονται και στην Λακωνία. Παράλληλα, δεδομένου ότι η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων αφαίρεσε σημαντικό μέρος των διαθέσιμων ακινήτων για μακροπρόθεσμη ενοικίαση, τεράστια άνοδο σημείωσαν και οι τιμές των ενοικίων.

Είμαστε η 1η χώρα με 45% του πληθυσμού μας να βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, όταν η 2η χώρα, η Βουλγαρία έχει 17,5% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10%. Στεγαστική κρίση σημαίνει ότι πάνω από το 50% των εισοδημάτων δαπανάται σε στέγη, δάνειο, νοίκι, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα. Επίσης, με τον πτωχευτικό του Μητσοτάκη κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες συμπολίτες μας χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας στα ήδη 700.000 κόκκινα δάνεια.

Η πρόταση της ΝΔ είναι το ελληνικό κράτος να προσφέρει για άλλη μια φορά δάνεια για την αγορά κατοικίας. Λύση που η ιστορία έχει αποδείξει πως δεν λειτουργεί προς όφελος του συνόλου.

Ποια είναι επομένως η απάντηση στην στεγαστική κρίση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κατοικία είναι δικαίωμα αλληλένδετο με την προστασία της πρώτης κατοικίας και όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας. Έχουμε ήδη καταθέσει ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Στεγαστικής Πολιτικής για να εξασφαλίσουμε το καθολικό

δικαίωμα στη κατοικία, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τις νέες, εφαρμόζοντας ένα πλέγμα δημόσιων πολιτικών και εργαλείων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προβλέπει την σύσταση Τράπεζας Στέγης αποτελούμενης από κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του Δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού, καθώς και κενά, εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους, ενεργές κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα διατεθούν προς ενοικίαση σε μειωμένες τιμές, για 3, 5 ή 8 χρόνια. Αυτό θα υλοποιηθεί χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων, όπως φοροελαφρύνσεις, εξασφάλιση 12 ενοικίων το χρόνο, ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και νομική κάλυψη, ανακαίνιση και παράδοση σε καλή κατάσταση μετά τη λήξη της παραχώρησης. Προβλέπει, επίσης, τον έλεγχο της δραστηριότητας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στο πλαίσιο αυτό, θεσμοθετούνται κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb). Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπονται σε νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Αirbnb). Προβλέπει, επίσης, επιδότηση ενοικίου για νέες/νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών, ήτοι 150.000 νοικοκυριά με 400.000 μέλη. Θα επαναδιαπραγματευτούμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ένα πρόγραμμα πολλών δισ. που θα αφορά την οικονομικά προσιτή κοινωνική κατοικία.

Αποτελεί ή μάλλον θα έπρεπε να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και δη το δικαίωμα σε στέγαση από κάθε κυβέρνηση.