Συνάντηση εκπροσώπων των Επιμελητηρίων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 4 Ιουλίου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας κ. Αυγενάκη και άλλων στελεχών, συνομίλησε με τους εκπροσώπους Επιμελητηρίων της χώρας. Στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Τρουπής.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στενή συνεργασία των Επιμελητηρίων, προκειμένου να μεταφέρουν τη «φωνή» των επιχειρήσεων προς την κεντρική εξουσία, καθώς γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της χώρας. Ανέφερε ότι στο σχεδιασμό του βρίσκεται η πραγματοποίηση συχνών (ανά τετράμηνο) συναντήσεων με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων για να γίνεται διάλογος και σχεδιασμός δράσεων.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε ότι, ως κυβέρνηση, σκοπεύει στην σταδιακή μείωση του ΦΠΑ σε μια διετή περίοδο και την σταδιακή μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από 29% σε 20%. Θεωρεί επίσης επιτακτική την μείωση της γραφειοκρατίας και θα δουλέψει εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα και αυτό του «επαναπατρισμού» των επιστημόνων και της τεχνογνωσίας που αυτοί κατέχουν, ο περιορισμός δηλαδή του brain drain, καθώς κάθε προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση και για ανάπτυξη έχει ανάγκη το καταρτισμένο και υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Για το λόγο αυτό, σχεδιάζει κάποια μέτρα προσέλκυσης των νέων ανθρώπων που έφυγαν στο εξωτερικό και κίνητρα για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αλλά και για την παραμονή όσων έχουν απομείνει εδώ.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων ζήτησαν συνεχή επικοινωνία και διάλογο και προέτρεψαν τον κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει τα Επιμελητήρια και τη γνώση που αυτά κατέχουν για την πραγματική κατάσταση της αγοράς και των επιχειρήσεων. Τα Επιμελητήρια μπορούν και πρέπει να είναι οι μόνιμοι σύμβουλοι της κυβέρνησης σε θέματα επιχειρηματικότητας.