Συνταγή για πίτα με αγκινάρες

Με την υπογραφή της Μαίρης Παναγάκου

Υλικά1 φύλλο σφολιάτας4 καρδιές αγκινάρας, σε φέτες500 γρ μανιτάρια φρέσκα, σε φετούλες3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα1 κ σ άνηθο ψιλοκομμένο1 κ σ μαϊντανό ψιλοκομμένο3 κ σ ελαιόλαδο1/2 φλ τσ λευκό κρασίαλάτι και πιπέρι3 αυγά και 1 κρόκο αυγού2 φλ τσ τριμμένο σκληρό κίτρινο τυρίΤρόπος παρασκευής1.    Βάζετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν, τα μανιτάρια και τις αγκινάρες. Σβήνετε με το κρασί, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 15′.2.    Κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε τον άνηθο, το μαϊντανό, το ένα αυγό χτυπημένο και το τυρί. Ανακατεύετε καλά και προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο.3.    Βουτυρώνετε μια μακρόστενη φόρμα και απλώνετε μέσα το ένα φύλλο της σφολιάτας. Ρίχνετε τη γέμιση και δημιουργείτε δυο λακκουβίτσες με ένα κουτάλι. Ρίχνετε μέσα στην κάθε μια από ένα αυγό, τα μισοσκεπάζετε με γέμιση και καλύπτετε την πίτα με το άλλο φύλλο σφολιάτας.4.    Αλείφετε με τον κρόκο αυγού και ψήνετε για 1 περίπου ώρα μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε και αφήνετε να κρυώσει ελαφρά. Σερβίρετε την πίτα κομμένη σε φέτες.

Σημ. Για να γίνει τραγανό το φύλλο, βγάζετε τη σφολιάτα από το ψυγείο τη στιγμή που είναι να το απλώσετε στη φόρμα.