Συνεχίζονται οι κοπές στα πορτοκάλια Βαλέντσια

Τα 30 λεπτά βλέπουν οι παραγωγοί

Συνεχίζεται η συγκομιδή στα πορτοκάλια Βαλέντσια, με τιμές που δεν ικανοποιούν όμως τους παραγωγούς. Επίσης ο καύσωνας άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στην άρδευση.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζονται οι κοπές πορτοκαλιών. Η συγκομιδή στα Βαλέντσια αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου.

Αυτή την εποχή βρίσκεται πάνω στα δέντρα περίπου το 30% της παραγωγής. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 28 έως 30 λεπτά το κιλό. Τα πορτοκάλια που διακινούνται μέσω των λαϊκών αγορών πιάνουν και τα 32 λεπτά.

Αυτή την εποχή η ροή των εξαγωγών είναι ομαλή. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές, να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι πριν λίγο έκλεισα ένα φορτίο για Ουγγαρία».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «αυτή την εποχή γίνονται κοπές πορτοκαλιών στην περιοχή. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού είναι πάνω από 25 λεπτά το κιλό αλλά υπάρχουν και εμπορικές πράξεις που φτάνουν ανώτερο στα 30 λεπτά. Η διακίνησή τους γίνεται κυρίως σητν εγχώρια αγορά.

Λόγω καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών αυτές τις ημέρες είναι αυξημένα τα ποτίσματα. Πολλοί παραγωγοί βιάζονται να κάνουν κοπές γιατί φοβούνται μήπως πάθουν τα πορτοκάλια εγκαύματα ή καρπόπτωση».

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την εποχή μόνο στην εγχώρια αγορά διακινούνται τα πορτοκάλια Βαλέντσια. Υπάρχει ακόμη αρκετή παραγωγή σε κάποιες περιοχές (Μολάοι, Γλυκόβρυση κ.α.). Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 25 λεπτά το κιλό.

Στο μεταξύ έχουν αρχίσει να έχουν πρόβλημα οι γεωτρήσεις και γίνονται δύσκολα τα ποτίσματα. Αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες τότε θα έχουμε πρόβλημα στην άρδευση».

Παϊσιάδης Σταύρος