Ο συνεχής αγώνας για τη ΔΕΥΑΣ

Ανακοίνωση Θέμη Πατσιλίβα

Κυριακή πρωί με ενημερώνουν για βλάβη κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού σε Σπάρτη και Γκοριτσά. Το αρμόδιο συνεργείο, άμεσα παρεμβαίνει για αποκατάσταση.

Διακρίνω μια πληθώρα μηχανημάτων, ανταλλακτικών, μηχανών και εργαλείων με τους χειριστές τους. Σε μικρό χρονικό διάστημα, δίνουμε νερό στις πληγείσες περιοχές.

Το έργο αποκατάστασης έχει κόστος, οι βλάβες σε πηγές, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, δίκτυα, πολλές και απρόοπτες, με σύντροφο τη ζωτική ανάγκη της παροχής νερού στα σπίτια, στα μαγαζιά, στους στάβλους μας.

Η Διοίκηση και η Διεύθυνση της ΔΕΥΑΣ τι ζητάει; Ζητάει να πληρωθεί το κόστος παραγωγής του νερού και το κόστος των βλαβών.

Ζητάει να πληρώνονται αυτά τα κόστη που προκύπτουν κατά το τρέχον έτος.

Δε ζητάει να πληρωθούν χρέη προηγούμενων ετών. Τα παλιά χρέη, έπρεπε να ζητηθούν σε κάθε προηγούμενο από τον παρόντα χρόνο.

Το γιατί δε ζητήθηκε να πληρωθούν τα χρέη έκαστου προηγούμενου έτους, ας το απαντήσουν οι προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΥΑΣ.

Η παρούσα διοίκηση του Δημάρχου Πέτρου Δούκα, υπό την Προεδρία Θέμη Πατσιλίβα, έκανε το νόμιμο και επιβαλλόμενο χρέος της.

Συνέταξε μετά από μια δεκαετία απουσίας μελέτης, χρηματοοικονομικές μελέτες που υπέδειξαν τις παθογένειες των προβλημάτων της ΔΕΥΑΣ, τους τρόπους θεραπείας των και τη δίκαιη κατανομή του κόστους παραγωγής και διάθεσης του νερού.

Μετά από ένα πολύμηνο διάλογο με τους εμπλεκομένους φορείς (τοπικά κοινοτικά συμβούλια, μέλη ΔΣ της ΔΕΥΑΣ, πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου) ψηφίσαμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ για το έτος 2020.

Στη Τοπική Κοινότητα Σπαρτιατών, το τιμολόγιο του νερού έμεινε αμετάβλητο. Μειώθηκαν κατά 44% τα τέλη σύνδεσης της αποχέτευσης. Μικρή αύξηση από 28% στο 40% της κατανάλωσης για τις λειτουργικές δαπάνες της αποχέτευσης.

Οι Κοινότητες με αντλούμενα νερά για 40μ3 κατανάλωσης νερού, θα πληρώνουν 30€, από 15-20€ που πλήρωναν.

Οι Κοινότητες με πηγαία νερά για 40μ3 κατανάλωσης νερού θα πληρώνουν 18-19€ από 10-15€ που πλήρωναν.

Σημειώνω πως κατανάλωση 40μ3 το 3μηνο είναι μια επαρκέστατη ποσότητα για οικιακή χρήση(160μ3 το χρόνο).

Εάν επιθυμούμε άρδευση κηπευτικών, ελαιοδέντρων και άλλων καλλιεργειών, αφενός μπορεί να στερήσουμε το νερό στα σπίτια, αφετέρου να αυξηθεί ο τριμηνιαίος λογαριασμός του νερού μας.

Συνεπώς, η αρδευτική χρήση του νερού ύδρευσης κάνει διπλή ζημιά.

-Σπαταλάμε το πολύτιμο πόσιμο νερό, εξαντλώντας παράλληλα τα αποθέματά του.

-Επιβαρύνουμε σημαντικά το πορτοφόλι μας.

Έρπει σκοπίμως η λανθασμένη πληροφορία για «σφαγή» των νοικοκυριών από την εφαρμογή του νέου τιμολογίου στο νερό. Ένα μηνιαίο κόστος 6,5 έως 10€ σε κάθε νοικοκυριό το βαφτίζουν «σφαγή». Δηλαδή, σε αντιστοιχία, 3 καφέδες το μήνα, είναι σφαγή.

Η κατάσταση της ΔΕΥΑΣ θα εξηγηθεί με επάρκεια σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και υπεύθυνους της ΔΕΥΑΣ.

Η Διοίκηση, η Διεύθυνση και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΣ θα απαντήσουν στα ερωτήματα αν χρεωστάει η ΔΕΥΑΣ, πόσα χρωστάει, πού τα χρωστάει και γιατί τα χρωστάει.

Αυτό το άκομψο εκφοράς λόγου για «φαγοπότι» στη ΔΕΥΑΣ χωρίς αποδεικτικά στοιχεία θεωρείται αλητεία, ανηθικότητα και κακοπιστία, από όπου και αν προέρχεται.

Για λανθασμένες επιλογές μπορεί να ελεγχθεί ο καθένας μας, αλλά για σκόπιμες βλάβες του δημοσίου συμφέροντος χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, είναι έγκλημα να διαχέονται με «γκρίζες» πληροφορίες.

Στηρίξτε τη ΔΕΥΑΣ να γίνει καλύτερη, πάψτε οι λίγοι να την πετροβολείτε.

Ας αποκτήσουμε όλοι σωστή και δίκαιη καταναλωτική συνείδηση.

Τα πρώτα ευρήματα των ελέγχων, περισσότερο στα χωριά μας, δεν είναι καθόλου κολακευτικά για την ευταξία, ευνομία και ισοπολιτεία στα θέματα του νερού.

Είναι αλήθεια πως ο Δήμαρχος Πέτρος Δούκας, μου έχει δώσει σαφή εντολή: «Χτύπα την παρανομία όπου τη βρεις».

Η πλειοψηφία των δημοτών, είναι συνειδητά συνεπείς σε όλα τους. Μια μικρή μειοψηφία ασυνείδητων και κακόβουλων δε θα αφεθεί να αμαυρώνει τους πολλούς.

Η ανημπόρια, είτε οικονομική είτε λόγω υγείας, καλύπτεται με ευαισθησία και επιμέλεια από την υπηρεσία και το ΔΣ.

Γι αυτό σας προτρέπω να μη πιστεύετε στους εκφερόμενους λόγους «άνευ διακρίσεως», όπως μας λέει ο σοφός Πυθαγόρας.

Με εκτίμηση,

Πατσιλίβας Θεμιστοκλής

Πρόεδρος ΔΣ ΔΕΥΑΣ