Σύνδεσμοι ΒΙΠΕ: «Γιατί προσφεύγουμε στο ΣτΕ»

14 φορείς προτείνουν μεγαλύτερη εποπτεία των ΒΙ.ΠΕ. από την Πολιτεία

Τους λόγους οι οποίοι ανάγκασαν πάνω από 150 επιχειρήσεις να προσφύγουν στο ΣτΕ και σε άλλα δικαστήρια κατά του νέου νόμου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, εξηγούν σε επιστολή απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και στους προέδρους των κομμάτων, 13Σύνδεσμοι Βιομηχανικών Περιοχών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙ.ΠΕ(ΠΑΣΕΒΙΠΕ).

Ταυτόχρονα, ζητούν συνάντηση, τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τους προέδρους των κομμάτων, προκειμένου, μέσα από εποικοδομητικές προτάσεις, να υπάρξει μεγαλύτερη εποπτεία από την Πολιτεία και πιο ορθολογική ανάπτυξη στα υφιστάμεναΕπιχειρηματικά Πάρκα.

Φόβοι για μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων

Οι συνυπογράφοντες φορείς επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος 4982/2022, καταλύει πλήρως την έννοια της δημοκρατίας, προσβάλλει το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της ιδιοκτησίας και το πιο σημαντικό, θέτει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, εφόσον οι επιχειρήσεις των ΒΙ.ΠΕ., μετατραπούν σταδιακά σε μια νέα γενιά προβληματικών, λόγω κατακόρυφης και μη προβλέψιμης αύξησης του λειτουργικού κόστους.

Αναφερόμενοι στους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ, που απορρέουν από τον ίδιο νόμο, υπενθυμίζουν ότι προήλθαν από μια πλήρως αμφισβητούμενη εκλογική διαδικασία, την οποία δεν αναγνωρίζουν και η οποία δεν νοείται σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία. Αποτέλεσμα αυτής, ήταν η κατάργηση του δικαιώματος βέτο των επιχειρήσεων.

Δεν έχουμε κανένα λόγο για τις επενδύσεις, όμως τις πληρώνουμε…

Για τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις σε υποδομές που έχουν απόλυτη ανάγκη οι ΒΙΠΕ, είτε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είτε μέσω άλλων πόρων, διευκρινίζουν ότι οι όποιες επενδύσεις ανέκαθεν πληρώνονταν και συνεχίζουν να πληρώνονται από τις επιχειρήσεις. Για αυτό,είναι αδιανόητο ιδιοκτήτες γης και επιχειρήσεων, που επί δεκαετίες στηρίζουν τις ΒΙ.ΠΕ, να μην έχουν κανένα λόγο για το ποιες επενδύσεις χρειάζονται, πόσο θα κοστίσουν αυτές και πώς πρέπει να υλοποιηθούν.

Τέλος, αναφερόμενοι στις μέχρι σήμερα αρνητικές συνέπειες από τους λίγους και μόνον μήνες εφαρμογής του Νόμου 4982/2022, διατυπώνουν την απορία, γιατί σε μια περίοδο που οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία μας από τα μονοπώλια γίνονται εμφανείς, ελληνικές παραγωγικές μονάδες, υφίστανται ένα ακραία μονοπωλιακό καθεστώς, με πρώτη και άμεση συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού τους κόστους.

Η επιστολή, συνοδεύεται και από σχετικά με το θέμα υπομνήματα που έχουν ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Συνυπογράφεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙ.ΠΕ.ΠΑΣΕΒΙΠΕ, τους Συνδέσμους Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λαμίας, Λάρισας, Δράμας, Πάτρας, Κομοτηνής, Σερρών, Πρέβεζας,Καλαμάτας, Τρίπολης. καθώς επίσης τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και Αλεξανδρούπολης.