Συνάντηση Νίκα – Βορίδη για τις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα

Ποιά θέματα θα συζητηθούν

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη συναντάται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας την ερχόμενη Δευτέρα 27 Απριλίου, στις 2 το μεσημέρι, στην Αθήνα.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι παρεμβάσεις που προγραμματίζει η Περιφέρεια στον αγροτικό τομέα, ο οποίος –όπως επανειλημμένα έχει σημειώσει ο ο περιφερειάρχης– αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την περιφερειακή αρχή.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης θα θέσει στον υπουργό και το θέμα του Τριανταφυλλίδειου κληροδοτήματος και του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας.

Σημειώνεται ότι ο Π. Νίκας είχε σήμερα, Τετάρτη 22 Απριλίου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό, προς τον οποίο προωθεί -συνυπογράφοντας- τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου για στήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τα μέτρα αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού.

ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΧΑΝΔΡΙΝΟΎ

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια προώθησε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το έγγραφο στο οποίο ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και περιφέρειας επισημαίνει την άμεση ανάγκη να υλοποιηθεί το αρδευτικό έργο στον κάμπο Χανδρινού Στενωσιάς.

Το εν λόγω έγγραφο, που απευθύνεται επίσης του προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Πύλου – Νέστορος, αναφέρει τα εξής:

“Κύριοι, απευθυνόμαστε σε εσάς επανειλημμένως σχετικά με ένα έργο πνοής που αφορά τον τόπο μας.

Πρόκειται για την κατασκευή αρδευτικού δικτύου – τσιμενταύλακα στη περιοχή Κάμπος Χανδρινού Στενωσιάς, του Δήμου Πύλου – Νέστορος, νομού Μεσσηνίας, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘Αλέξανδρος Μπαλτατζής 3’.

Συγκεκριμένα σε έκταση 3.000 στρεμμάτων έχει οριστεί η κατασκευή αγωγού μήκους 5.000 μέτρων προσφέροντας την δυνατότητα άρδευσης της περιοχής και εξυπηρετώντας ταυτόχρονα γεωργούς από τρία χωριά τριών χιλιάδων κατοίκων (3.000).

Η περιοχή του κάμπου, με την πολύτιμη προσφορά πληθώρας πηγών που αναβλύζουν διάσπαρτες και των ποταμών που ρέουν σε αυτήν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, εδώ και αιώνες καλλιεργείται με κηπευτικά, δημητριακά και άλλα βασικά είδη διατροφής, από αγρότες των γύρω χωριών, καλύπτοντας κυρίως τις πρώτες ανάγκες διατροφής των νοικοκυριών μας και της τοπικής αγοράς στη συνέχεια, συνεισφέροντας στην αύξηση του

εισοδήματος των αγροτών.

Επίσης καλλιεργούνται αρκετά στρέμματα σταφιδάμπελα και ένας σημαντικός αριθμός ελαιοδέντρων.

Το εν λόγω έργο εγκρίθηκε πριν πέντε χρόνια από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος με την ταυτόχρονη ανάληψη αυτού από τον ενδιαφερόμενο εργολάβο και την γνωστοποίηση προς εμάς για την άμεση ολοκλήρωσή του.

Δυστυχώς έως σήμερα αυτό το απολύτως αναγκαίο έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η άρδευση των καλλιεργειών που έχουν φυτευτεί.

Επειδή κατ’ επανάληψη σας έχουμε οχλήσει και σας έχουμε επισημάνει πόσο πολύτιμο για την επιβίωση των οικογενειών μας είναι αυτό το έργο σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, εσείς αδιαφορώντας και χωρίς να δίνετε λύση, βυθίζετε τους αγρότες στην απόγνωση και την περιοχή μας στην παρακμή.

Πλέον είναι ξεκάθαρο πως μόνο μία υγιής και παραγωγική γεωργία θα είναι η βάση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Ζητάμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Πύλου – Νέστορος να αναλάβουν άμεσα την επίλυση του προβλήματος και να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός σύγχρονου αρδευτικού δικτύου.

Σας καλούμε να αναλάβετε εκ των προτέρων τις ευθύνες σας, πριν βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση και αναζητήσουμε λύση με άλλες μορφές διεκδίκησης”.