Συνάντηση Μηταράκη – Δαβάκη για τους εργάτες γης

Όλα τα επόμενα βήματα

Συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη είχε πρόσφατα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, για να του θέσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που αντιμετωπίζουν οι Λάκωνες παραγωγοί, καθώς και τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης αδειών παραμονής.

Σε δήλωσή του ο κ. Δαβάκης αναφέρει:

Συναντήθηκα πρόσφατα με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και του μετέφερα το πρόβλημα που υπάρχει στη Λακωνία, λόγω της έλλειψης εργατών γης. Ένα γεγονός που επηρεάζει άμεσα την παραγωγή και συγκομιδή των κύριων αγροτικών μας προϊόντων ,αλλά και την μεταποίηση και τυποποίησή τους.

Του ανέλυσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λάκωνες παραγωγοί με τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης άδειας παραμονής και συνέκρινα το αντίστοιχο σύστημα της Ιταλίας, το οποίο έχει αποδειχθεί πιο ευέλικτο και συνεπώς πιο ελκυστικό για τους εργάτες γης τρίτων χωρών.

Για τον λόγο αυτόν, έθεσα στον υπουργό το αίτημα να εφαρμοσθούν άμεσα οι προβλέψεις του ν.4915/2022 (άρθρα 95 και 96), που ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή και θεσπίζουν την ταχεία έκδοση αδειών παραμονής πενταετούς διάρκειας για εννεάμηνη απασχόληση.

Με άλλα λόγια, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα με το οποίο θα μπορούν οι Λάκωνες παραγωγοί να μετακαλούν πολίτες τρίτων χωρών για πέντε εννεάμηνα.

Ο υπουργός με ενημέρωσε ότι οι τεχνικές διαδικασίες για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος εκδόσεως αδειών πενταετούς διάρκειας είναι υπό υλοποίηση και το σύστημα θα είναι διαθέσιμο για τους ενδιαφερόμενους στις αρχές του επόμενου μήνα.

Παράλληλα, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει σε λειτουργία το σύστημα της κατά παρέκκλισης μετάκλησης εργατών γης τρίτων χωρών, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν από τώρα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Θα βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον Νότη Μηταράκη, για να εντοπίσουμε έγκαιρα και να αντιμετωπίσουμε τα όποια ζητήματα μπορεί να ανακύψουν στο θέμα αυτό…