Συνάντηση Κρητικού – Σταμπουλίδη για τις Λαϊκές Αγορές

Όλα όσα συζήτησαν για το νέο πλαίσιο

Συνάντησα τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, σχετικά με τις λαϊκές αγορές, με τον οποίο είχα μία γόνιμη συζήτηση, σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης, που είχαμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης αι Επενδύσεων κ.Άδωνι Γεωργιάδη, και σημειώσαμε τα εξής βασικά σημεία για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών:
✅ Το νομοσχέδιο ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων στις Λαϊκές αγορές, παρά μόνο σε συνεταιρισμούς και ΚοινΣΕπ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις).
✅ Καταργείται η απαγόρευση του παράλληλου εισοδήματος. Δηλαδή μπορεί ο/η σύζυγος του/της εμπόρου/παραγωγού να έχει εισόδημα.
✅ Οι άδειες ΔΕ θα δίνονται πλέον από τις υφιστάμενες επιτροπές, αλλά μόνος/η του/της ο/η δικαιούχος μπορεί να παίρνει την άδεια μέσα από το πληροφοριακό σύστημα. Η άδεια θα ισχύει για πέντε χρόνια και θα ανανεώνεται αν και εφόσον αν υπάρχει φορολογική ενημερότητα.
✅ ΔΙΝΕΙ τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ η άδεια να περνά από τον κάτοχο της άδειας σε συγγενικό πρόσωπο, κληρονομικώ δικαιώματι σαν να είναι κανονική επιχείρηση.
✅ Η διοικητική ποινή απομάκρυνσης από τις Λαϊκές Αγορές, σε περίπτωση τριπλής παράβασης περί μη έκδοσης απόδειξης, από τους τρεις μήνες συζητείται να πέσει στον ένα μήνα.
✅ Δυνατότητα κτήσης μονοπρόσωπης ΙΚΕ (Ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας) για την συμμετοχή στο ΕΣΠΑ.
Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το διάλογο με τους εκπροσώπους των Λαϊκών Αγορών, θα έχω σειρά συναντήσεων στη Λακωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.