Συνάντηση Γεωργαντά – Δαβάκη

Για τα προβλήματα στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων της Ανατολικής Μάνης

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά είχε πρόσφατα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Αποκλειστικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτωναγροτών του Δήμου Ανατολικής Μάνης και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί στην τοπική κοινωνία.

Σε δήλωσή του ο κ. Δαβάκης αναφέρει:

Μετά τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, συναντήθηκα πρόσφατα και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά.

Μοναδικό θέμα αυτής της συνάντησης ,ήταν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών του Δήμου Ανατολικής Μάνης και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί στην τοπική κοινωνία, με τη γνωστή πολιτική εκμετάλλευση που συνήθως τις συνοδεύει…

Ανέφερα στον υπουργό ότι αυτά εντοπίζονται κυρίωςστις εξής περιπτώσεις:

1. στη μη εγγραφή ορισμένων από αυτούς στο ΜητρώοΑγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε) την χρονική περίοδο κατά την οποία αντλήθηκαν τα στοιχεία.
2. στα τυπικά λάθη κατά τη συμπλήρωση τωνδηλώσεων του Ο.Σ.Δ.Ε.
3. στα ψηφιακά δεδομένα από το ΔορυφορικόΕυρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης«Κοπέρνικος», που περιόρισαν τους δικαιούχους.

ΖΗΤΗΣΑ από τον υπουργό τον συντονισμό όλων τωνεμπλεκομένων, για να ικανοποιηθούν και οι δικαιούχοιπου έμειναν εκτός, εντοπίζοντας τα λάθη που έγιναν, καθώς και την έναρξη της διαδικασίας που απαιτείταιγια την πληρωμή της προκαταβολής και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Τόνισα στον υπουργό, ότι είναι κρίμα μία σημαντικήπρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την ταχύτερηαποζημίωση των πυρόπληκτων εκτός τηςπροβλεπόμενης διαδικασίας, να υπονομεύεται εξαιτίαςτυπικών (κυρίως) ζητημάτων…

Ο υπουργός δεσμεύθηκε και σύντομα θα έχουμε νεώτερα