Συνάντηση Ελαιοτριβαίων Λακωνίας στη Σπάρτη

Αύξηση του κόστους λειτουργίας κατά 50% σε σχέση με το 2019

Στην πρώτη μετά από χρόνια συνάντησή μας, οι Ελαιοτριβείς που παρευρεθήκαμε, συζητήσαμε τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν τόσο τις επιχειρήσεις μας όσο και γενικότερα του κλάδου που αφορά το εθνικό μας προϊόν, το Ελαιόλαδο .

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της αύξησης του Ενεργειακού Κόστους, πρόβλημα που αφορά όχι μόνο τους Ελαιοτριβείς αλλά και τους Παραγωγούς.

Στα Ελαιοτριβεία η αύξηση της τιμής του κόστους της ενέργειας (αύξηση 450-500%), αλλά και της αύξησης του εργατικού κόστους και των αναλώσιμων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ανεβάζει το κόστος λειτουργίας κατά 50% σε σχέση με το 2019, ακόμη κι αν λάβουμε υπόψιν και την αυξημένη τιμή του Ελαιολάδου.

Τα Ελαιοτριβεία βρίσκονται μπροστά στο δίλλημα να αυξήσουν το Δικαίωμα ή να σταματήσουν να λειτουργούν, γεγονός που θα επιβαρύνει τον Παραγωγό που ήδη αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος καλλιέργειας και συγκομιβής, κάτι που κανένας μας δε επιθυμεί.

Ενδιαφερόμαστε για την αξιοπρεπή επιβίωση Ελαιοτριβείων και παραγωγών.

Ενδιαφερόμαστε για την προστασία του εθνικού μας προϊόντος, του Ελαιολάδου.

Δεν θέλουμε χάρες ή ελεημοσύνη , θέλουμε δικαιοσύνη από την Πολιτεία.
• Να δοθεί επιδότηση ρεύματος ανάλογη με των Βιομηχανιών Άρτου και των Αρτοποιείων.
• Να διευκολυνθούν στο άμμεσο μέλλον οι Ελαιοτριβείς στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.
• Να ενταχθούν τα Ελαιοτριβεία στους κατά προτεραιότητα τροφοδοτούμενους καταναλωτές, ώστε να μην υφίστανται καταστροφικές διακοπές ηλ. ρεύματος τόσο για τις μονάδες παραγωγής όσο και για την ελαιοποίηση καθώς και την ποιότητα του Ελαιολάδου.
• Συντονιζόμαστε με τα τρία Επιμελητήρια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας – Ηλείας – Αιτωλοακαρνανίας) και υποστηρίζουμε τις αποφάσεις τους για το εν λόγω θέμα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Επιμελητήριο Λακωνίας και τον πρόεδρο κ. Ιωάννη Παναρίτη, ο οποίος όχι μόνο αποδέχθηκε αλλά και με ιδαίτερο ζήλο ανέλαβε ήδη πρωτοβουλίες ενημέρωσης πολιτειακών παραγόντων για το θέμα, προτείναμε τη διοργάνωση συνάντησης τις επόμενες ημέρες με τους Βουλευτές Λακωνίας , τον Αντιπεριφερειάρχη και όλους τους ενδιαφερόμενους για τη γνωστοποίηση και την και την προώθηση λύσης του προβλήματος. Ο κ. Παναρίτης μας διαβεβαίωσε για την αμέριστη υποστήριξή του, καθώς και ότι το Επιμελητήριο του Νομού θα γίνει αρωγός στην προώθηση των αιτημάτων του κλάδου Ελαιοτριβαίων.

Μετά την επιτυχημένη πρώτη συνάντησή μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους να πλαισιώσουν την πρωτοβουλία αυτή, από την οποία μόνο κέρδος μπορούμε να έχουμε.

Ευχαριστούμε το Δ.Σ και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Π.Φλώρο για την παραχώρηση της αίθουσας του συλλόγου για τη συνάντησή μας.

Την πρωτοβουλία αυτή εκπροσωπούν προσωρινά οι Ελαιοτριβείς, κύριοι:
Κουμανταράκης Νικόλαος
Μανωλάκος Μιχαήλ
Παναγάκος Ευάγγελος
Παπαδάκος Νικόλαος
Πολυμενάκος Αθανάσιος
Ρενιέρης Παναγιώτης
Σαράντης Διαμαντής