Συναντήσεις Νίκα με Πέτσα, Βορίδη και Καραγιάννη

Όλα όσα συζητήθηκαν

Ζητήματα αυτοδιοικητικής φύσεως απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην Αθήνα, χθες, Πέμπτη 25 Αυγούστου, με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Στα θέματα αυτά συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι οργανισμοί των Περιφερειών, οι αξιολογήσεις κ.α.

Δια ζώσης επαφή του Περιφερειάρχη με το Στέλιο Πέτσα

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συναντήθηκε χθες Πέμπτη 25 Αυγούστου, στην Αθήνα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Τη συνάντηση αυτή απασχόλησε σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων τα ενταγμένα στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ακόμα, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η πίστωση από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Περιφέρεια για συνολικού προϋπολογισμού 23.875.000 ευρώ έργο βελτίωσης της ασφαλείας του οδικού δικτύου στην Περιφέρεια.

Συνάντηση Νίκα και με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών 

Μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο προγραμματίζεται σύσκεψη κατά την οποία θα εκφραστεί η βούληση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην κεντρική Πελοπόννησο.

Αυτό γνωστοποιήθηκε κατά τη συνάντηση που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε αργά το μεσημέρι σήμερα, Πέμπτη 25 Αυγούστου, στην Αθήνα, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και την γ.γ. Υποδομών Μαρία – Ελλη Γεράρδη.

Για το εν λόγω ζήτημα ήδη έχει υπάρξει προεργασία από τον γ.γ. Μεταφορών του υπουργείου Γιάννη Ξιφαρά, δήλωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος ενημέρωσε παράλληλα τον υφυπουργό για την καλή πορεία της επανεκκίνησης της σιδηροδροµικής γραμμής Κορίνθου – Αργους και του κλάδου Αργους – Ναυπλίου.

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε ακόμα, μεταξύ άλλων, το έργο που αφορά στη σύνδεση του Αργους και του Ναυπλίου µε τον αυτοκινητόδρομο Α7, μέσω της βελτίωσης της επαρχιακής οδού από κόμβο Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια – Μυκήνες, η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών για το οποίο γίνεται στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, διερευνήθηκε η ενδεχόμενη υπαγωγή του έργου στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου δεδομένου ότι το νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 προβλέπει εξαιρετικά περιορισμένες πιστώσεις για οδικούς άξονες.

Ακόμα, τη συνάντηση απασχόλησε και το πρόγραμμα αναβάθμισης και συντήρησης του οδικού δικτύου Πελοποννήσου, για το οποίο προβλέπεται πίστωση 71.000.000 ευρώ, ενώ η δημοπράτηση από την Περιφέρεια προγραμματίζεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Εξ άλλου, υπήρξε ενημέρωση ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για το έργο της παράκαμψης του Πεταλιδίου, στον οδικό άξονα Τζάνε – Καλαμάκι, στη Μεσσηνία, ενώ διαπιστώνεται ότι τελικά απαιτούνται λιγότερα χρήματα από όσα αρχικά είχε εκτιμηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πίστωση πρόκειται να διατίθεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμα, συζητήθηκε στη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Καραγιάννη, το θέμα του αντιπλημμυρικού έργου στην Καλαμάτα.

Οπως έγινε γνωστό, εκφράστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου και να συζητήσει σχετικά στη συνέχεια, προκειμένου να αποφευχθούν διενέξεις και τα 80.000.000 ευρώ που διατίθενται να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο για την αντιπλημμυρική προστασία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής, ενώ από την πλευρά του ο περιφερειάρχης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα προκύψουν κοινά αποδεκτές λύσεις.