Σε σταθερά επίπεδα και έως 22 λεπτά η τιμή στα Βαλέντσια

Πάντως η φετινή περίοδος δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή

Πέρσι είχαμε μια σταδιακή αύξηση των εξαγωγών πορτοκαλιών Βαλέντσια από τον Μάρτιο, η οποία κορυφώθηκε τον Ιούλιο, όπου είχαμε μια αύξηση της ζήτησης λόγω πανδημίας και μεγάλη άνοδο των τιμών.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «μόνο η Λακωνία είναι αυτή την εποχή στη συγκομιδή και διακίνηση των πορτοκαλιών Βαλέντσια. Ο Μάιος όπως τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει μεγάλη εμπορική κινητικότητα. Οι τιμές παραγωγού στην περιοχή κυμαίνονται σε σταθερά επίπεδα από 20 έως 21 λεπτά το κιλό. Η περσινή χρονιά ήταν εξαιρετική όσον αφορά τη ζήτηση και τις τιμές παραγωγού. Σε αυτό βοήθησε ότι είχαν μειωμένες παραγωγές η Αίγυπτος και η Ισπανία και εμείς καλύψαμε το κενό της ζήτησης. Αυτή την περίοδο έχει συγκομιστεί περίπου το 40% της παραγωγής. Ελπίζουμε μετά τις 15 Ιουνίου να αυξηθούν οι εξαγωγές και να έχουμε άνοδο των τιμών παραγωγού».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «η φετινή χρονιά δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή. Δεν υπάρχει μεγάλη διακίνηση και ενδιαφέρον από τους εμπόρους. Οι παραγωγοί της περιοχής άρχισαν να προχωρούν σε κοπές γιατί δεν θέλουν να κάνουν ψεκασμούς. Η τιμή παραγωγού παραμένει στα επίπεδα των 20 έως 22 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει διακίνηση πορτοκαλιών αλλά η ζήτηση δεν είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 18 έως 22 λεπτά τπο κιλό. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που η παραγωγή έχει επηρεαστεί από τον παγετό (πεδιάδα Ευρώτα κ.α.). Περιμένουμε από τον Ιούνιο να δούμε αν έχουμε μια καλύτερη ροή των εξαγωγών».

Παϊσιάδης Σταύρος | Αγροτύπος