Σε ποια νησιά δεν… πέφτει καρφίτσα

Η εύρεση ελεύθερου δωματίου τον Αύγουστο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη «υπόθεση»

Σε επίπεδα ρεκόρ, δηλαδή ακόμη καλύτερα από το 2019, διαμορφώνεται η τουριστική κίνηση στα νησιά του Αιγαίου, με τις Κυκλάδες να αναδεικνύονται σε «πρωταθλητή», προσελκύοντας ταξιδιώτες απ’ όλες τις βασικές αγορές -Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ κ.α. 

Μύκονος και Σαντορίνη, όπως είναι εύλογο, είναι τα νησιά που -και φέτος- ξεχωρίζουν, με την εύρεση ελεύθερου δωματίου τον Αύγουστο να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη «υπόθεση», δεδομένου του μεγάλου όγκου κρατήσεων που ήδη υπάρχουν. 

Ίδιο είναι το σκηνικό και στους λιγότερους δημοφιλείς προορισμούς, όπως τα νησιά τουΒόρειου Αιγαίου, όπου οι αφίξεις κινούνται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τις επιδόσεις – ρεκόρ του 2019.  

Η Μύκονος ανέκαμψε ταχύτατα από την πανδημία 

Ο Ιούλιος του 2022 έκλεισε με θετικό πρόσημο για τη Μύκονο. Τόσο από την σκοπιά της επισκεψιμότητας όσο κι από τα επίπεδα των κρατήσεων, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η Μύκονος έχει κατακτήσει σε αξιοσημείωτο ποσοστό το στοίχημα του «quick recovery» μετά την πανδημία, αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο Ανδρέας Φιορεντίνος, επικεφαλής θεματικού τομέα Τουρισμού της Ν.Δ και πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων στο νησί. Ο Αύγουστος πάλι, είναι ο μήνας των last minute κρατήσεων για το νησί. Αυτή η τάση έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια. Μπορεί δηλαδή να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, αλλά την επόμενη στιγμή απορροφώνται. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε από την συνολική τουριστική κίνηση του πρώτου εξαμήνου, είμαστε αισιόδοξοι και περιμένουμε έναν άκρως αποδοτικό μήνα για τον νησί, προσθέτει ο κ. Φιορεντίνος.

Σαντορίνη: Σταθερή αξία στον ελληνικό τουρισμό 

Με την πληρότητα να προσεγγίζει το 100% τον Αύγουστο, η Σαντορίνη αποτελεί σταθερή αξία στον τομέα του τουρισμού, αφού κατόρθωσε όχι μόνο να κρατήσει δυνάμεις, αλλά και να σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση συγκριτικά με το πολύ καλό σε επιδόσεις έτος 2019. Απέδειξε ότι διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά πράγμα που φάνηκε από τις εξαιρετικές επιδόσεις της τα «δύσκολα» για τον τουρισμό χρόνια, 2020 και 2021, αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Σιγάλας. Σε ό,τι αφορά την εφετινή χρονιά, όπως τόνισε ο κ. Σιγάλας, εξελίσσεται με ρυθμούς σταθερής ανόδου και με τάσεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, γεγονός που ενισχύεται κι από την σταδιακά εφαρμοζόμενη στρατηγικής μας που έχει ως στόχο τη διασπορά στο χώρο και στο χρόνο του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης που επιβαρύνουν τη φέρουσα ικανότητα του νησιού. 

Νάξος: Στο 100% η πληρότητα στο νησί 

«Η Νάξος εισήλθε πολύ δυναμικά στην τουριστική περίοδο με αύξηση ακτοπλοϊκών αφίξεων 200% για τον Μάιο σε σχέση με το 2019 και πάνω από 94% για τον Ιούνιο σε σχέση με το 2021. Το νησί έχουν κατακλύσει τουρίστες του εξωτερικού με προέλευση από Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ και άλλες αγορές. Η πληρότητα αναμένεται να αγγίξει το 100% για Ιούλιο, Αύγουστο και μέρος του Σεπτεμβρίου και στο σύνολο να υπερβεί τη χρονιά ρεκόρ 2019. Ωστόσο παρά τα εντυπωσιακά νούμερα, οι επαγγελματίες συνεχίζουν να προσφέρουν επιλογές διαμονής και εστίασης σε λογικές τιμές» τονίζει  ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς. 

Πάρος: Ξεπερνάει κάθε προσδοκία η χρονιά φέτος 

Η Πάρος διανύει μια ακόμα εντυπωσιακή σε επισκεψιμότητα περίοδο, η οποία μέχρι στιγμής ξεπερνάει κάθε προσδοκία -ακόμα και από τη χρονιά ρεκόρ του 2019, αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Μάρκος Κωβαίος. Ακόμα και στη δύσκολη διετία της πανδημίας, το νησί κρατήθηκε όρθιο με αποτελέσματα που υπερέβησαν τον μέσο όρο των Κυκλάδων αλλά και της χώρας, γενικότερα. Στο μεταξύ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η τουριστική ροή αναμένεται να διατηρηθεί και πέραν του φθινοπώρου, όπως τονίστηκε. Οι αφίξεις του Ιουνίου έδειξαν ότι πάνω από 120.000 αφίξεις μετρήθηκαν από θαλάσσης και αέρος, με την αύξηση έναντι του Ιουνίου 2019 να υπερβαίνει το 40%. Τον ίδιο μήνα, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε με πλοίο το νησί άγγιξε τις 100.000, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τις αφίξεις του αντίστοιχου μήνα του 2019 κατά 5% έως 7%. 

Μήλος: Αισιοδοξία αφίξεις και έσοδα 

Σε ό,τι αφορά τη Μήλο, φέτος παρατηρείται μεγαλύτερη πληρότητα απ’ ότι τις προηγούμενες χρονιές. Τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι προβλέπεται να καταγραφεί το υψηλότερο ποσοστό της αεροπορικής κι επιβατικής κίνησης όλων των εποχών, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου Μήλου, Αβέρκιου Γαϊτάνη. Η φετινή χρονιά, όπως άλλωστε και η περσινή, δείχνει τη σταθερή ανοδική πορεία του προορισμού. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα κλείσει με αποτελέσματα που θα ξεπεράσουν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, όπως συμπληρώνει. Τον Ιούνιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 364 πτήσεις (13.208 επιβάτες), σημειώνοντας άνοδο κατά 9% σε σχέση με το 2019.  

Ίος: Στο 90% η πληρότητα του Αυγούστου

«Τη δυναμική σεζόν για την Ίο επιβεβαίωσαν οι ακτοπλοϊκές αφίξεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο που ολοκληρώθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα του 2019 κατά 5%. Εκτός από το φυσικό κάλλος και τη διασκέδαση, διαπιστώνουμε την αυξανόμενη προτίμηση των επισκεπτών στη γαστρονομία, τις δραστηριότητες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία αλλά και αγορές όπως οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις χώρες προέλευσης των τουριστών. Η πληρότητα για την επόμενη περίοδο εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90% σε πολλά διαστήματα, ενώ και ο Σεπτέμβριος θα προσελκύσει σημαντικές ταξιδιωτικές ροές» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Ιητών, Γκίκας Γκίκας. 

Άνδρος: Στο 100% η πληρότητα τον Αύγουστο 

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Άνδρου, Νίκος Μουστάκας, επισημαίνει ότι «τα δεδομένα του 2019 θυμίζουν μέχρι στιγμής, οι επιδόσεις της Άνδρου για την τρέχουσα σεζόν. Ο Ιούνιος “έκλεισε” εντυπωσιακά με 57% αύξηση ακτοπλοϊκών αφίξεων σε σχέση με το 2021. Η εκτίμηση μας για τον Αύγουστο είναι πως θα υπερβούμε τα δεδομένα προ πανδημίας με πληρότητα κοντά στο 100%, ενώ και ο Σεπτέμβριος προβλέπεται πολύ ικανοποιητικός. Εκτός από τους Έλληνες που λατρεύουν το νησί, αυξημένη επισκεψιμότητα παρουσιάζουν οι ταξιδιώτες από Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Σκανδιναβία, Ισραήλ και Γαλλία. Θετική εντύπωση προκαλούν σε Έλληνες και ξένους οι προσιτές τιμές μας στις τουριστικές υπηρεσίες». 

Σίφνος: Στο 90% η πληρότητα τον Αύγουστο 

«Η Σίφνος φαίνεται πως θα σημειώσει υψηλές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η πληρότητα για τον Ιούνιο ανήλθε στο 65%, σύμφωνα με τους επαγγελματίες. Ο Ιούλιος κινήθηκε συνολικά στο 75% περίπου. Η τουριστική ροή θα αυξηθεί με αποκορύφωμα τον Αύγουστο που μέχρι στιγμής εκτιμάται πως βρίσκεται σε πληρότητα 90%, ένα μέγεθος που εξελίσσεται διαρκώς. Μεγάλο ενδιαφέρον εμφανίζει και ο Σεπτέμβριος με μετρήσεις κοντά στο 65%. Οι αγορές που δείχνουν υψηλή προτίμηση στο Κυκλαδίτικο νησί της αρμονίας είναι κυρίως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Αγγλία, η Αμερική και το Ισραήλ», δηλώνει στο ΑΜΠΕ η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη. 

Τήνος: Πίστη για αύξηση των εσόδων 

Η Τήνος εφαρμόζοντας με συνέπεια μία στοχευμένη στρατηγική τουριστικής προβολής κατάφερε να αναδειχθεί σε διαχρονικό τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών, αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Σιώτος. Η εφετινή χρονιά αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της ορθής αυτής πολιτικής και της ουσιαστικής μας εισόδου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και μάλιστα για επισκέπτες με ποιοτικές, κατά βάση, αναζητήσεις. «Προσπαθήσαμε και πετύχαμε να ξεφύγουμε από τον μαζικό τουρισμό και να διεισδύσουμε στην κατηγορία του επιλεκτικού τουρισμού. Αναμένουμε αυτή η επιτυχία που υπάρχει στον αριθμό των αφίξεων να καταγραφεί και στην αύξηση των εσόδων» προσθέτει. 

Η έκπληξη του Βόρειου Αιγαίου 

Την ίδια στιγμή, στα επίπεδα του 2019 και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα καλύτερα, κινείται ο τουρισμός και στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δημιουργώντας χαμόγελα αισιοδοξίας για ένα πιθανό κλείσιμο της σεζόν με θετικό πρόσημο. 

Από τα μεγάλα νησιά, η Λήμνος αποτελεί σταθερά δημοφιλή προορισμό, η Σάμος σημειώνει πληρότητες που αγγίζουν το 90%, η Λέσβος κινείται στα επίπεδα του 2019 παρά τις δυσκολίες κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ενώ η Χίος και η Ικαρία καταγράφουν επίσης πολύ υψηλές πληρότητες.  

Όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος Βορείου Αιγαίου στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου Στέλιος Μάντζαρης, η τουριστική κίνηση στα περισσότερα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι καλή και ικανοποιητική για τα δεδομένα, αλλά η συνολική εικόνα θα φανεί στο τέλος της σεζόν, όπου ελπίζουμε να έχουμε έναν θετικό απολογισμό.

Στην Λήμνο αυτήν την περίοδο «δεν πέφτει καρφίτσα», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, ενώ ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ανοίγουν συνεχώς νέα ξενοδοχεία και γίνονται επενδύσεις στο νησί, καθώς η ζήτηση μεγαλώνει. «Ξεκινήσαμε τη σεζόν από Μάιο και σήμερα οι πληρότητες είναι κατά 10% με 15% υψηλότερες συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Βέβαια τον μέσο όρο θα τον δούμε στο τέλος έχοντας τη συνολική εικόνα από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο», σημειώνει ο κ.Μάντζαρης. 

Στο νησί κυριαρχούν οι ξένοι τουρίστες με μικρή διαφορά όμως από τους Έλληνες που κατέχουν ένα ποσοστό της τάξεως του 45%.  Το προτιμούν ταξιδιώτες από τη βόρεια Ευρώπη, ενώ δεν είναι λίγοι και οι Βαλκάνιοι, όπως οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ταξιδεύουν οδικώς. 

Μεγάλη ώθηση για τη Σάμο το Samos Pass 

Για πληρότητες που κατά μέσο όρο αγγίζουν το 90% κάνει λόγο ο Μάνος Βαλής πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου ενώ τονίζει ότι αρκετά ξενοδοχεία θα ξεπεράσουν τουλάχιστον κατά ένα 10%, τις αντίστοιχες πληρότητες του 2019. «Το Samos Pass έδωσε τεράστια στην τουριστική κίνηση του νησιού, καθώς βοήθησε πολλοί τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από την ακρίβεια και τον ενεργειακό κόστος. Έδωσε επίσης την ευκαιρία και αποτέλεσε αφορμή για να έρθει πολύς κόσμος στο νησί και να το γνωρίσει» σημειώνει ο κ. Βαλής. «Οι τουρίστες μας από το εξωτερικό προέρχονται κυρίως από Σκανδιναβία. Ολλανδία, Γερμανία ενώ περιμένουμε ακόμη περισσότερους Έλληνες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο». 

Λέσβος, Ικαρία και Χίος με αυξημένη ροή τουριστών

Από τη στιγμή που ξεκίνησε το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού η εικόνα για την τουριστική κίνηση της Λέσβου άλλαξε προς το καλύτερο, καθώς ήδη η σεζόν ξεκίνησε με μειωμένες κατά το ήμισυ πτήσεις τσάρτερ συγκριτικά με το 2019, το οποίο σημαίνει λιγότερο τουρισμό από το εξωτερικό, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Δημήτρης Βατής. «Το 2019 είχαμε πάνω από 30 τσάρτερ την εβδομάδα και φέτος έχουμε 15. Μάιο και Ιούνιο η αγορά δεν είχε πολύ τουρισμό από το εξωτερικό και οι Έλληνες δεν είθισται να προτιμούν την συγκεκριμένη περίοδο για να κάνουν διακοπές. Τώρα όμως, οι πληρότητες είναι πολύ υψηλές, υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αγγίζουμε τα επίπεδα του 2019. Αισιοδοξούμε ότι θα κλείσουμε τη σεζόν με χαμόγελο», σημειώνει ο κ. Βατής. Στην Λέσβο οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες προέρχονται από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αγγλία, τις Σκανδιναβικές χώρες και την Πολωνία. 

Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι είναι οι τουρίστες που επιλέγουν την Ικαρία, η οποία ενώ παραδοσιακά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είχε περισσότερους Έλληνες, φέτος τα πράγματα άλλαξαν, όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Αδριώτης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ικαρίας, ο οποίος επισημαίνει ότι το budget του Έλληνα μειώθηκε ενώ οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν. Το νησί, το οποίο διαθέτει περίπου 5.000 κλίνες, είναι γεμάτο και οι επαγγελματίες είναι ευχαριστημένοι σε αυτήν τη φάση και αναμένουν την ολοκλήρωση της σεζόν για να κάνουν μια συνολική αποτίμηση. 

Στη Χίο οι πληρότητες ξεπερνούν το 90% αυτό το διάστημα, όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου Αντιγόνη Μαϊστράλη, ωστόσο, το διάστημα των διακοπών έχει μειωθεί. «Εμείς δουλεύουμε κυρίως με Έλληνες καθώς τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουμε οργανωμένες πτήσεις από το εξωτερικό. Μας έχει βέβαια υποστηρίξει το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο προσέλκυσε μεγάλο αριθμό τουριστών κι από τη βόρεια Ελλάδα λόγω της σύνδεσης με Καβάλα», προσθέτει. 

Το νησί χρειάζεται να αναβαθμίσει τις υποδομές του και απαιτείται ακόμη προσπάθεια για να αυξήσει τους επισκέπτες του. Οι επαγγελματίες όμως δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια, καθώς δημιουργούν συνέργειες όπως αυτή του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού και αφορά όλους όσοι εμπλέκονται με το τουριστικό επιχειρείν συνδέοντας την χιώτικη φιλοξενία, με τη χιώτικη γεύση και τη χιώτικη γη, όπως εξηγεί η κ. Μαϊστράλη. Η Χίος διαθέτει περίπου 5000 κλίνες και έχει ένα υψηλό ποσοστό τουριστών και από την Τουρκία, που ενισχύει την τοπική οικονομία. 

Newmoney