«Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες με τη διασύνδεση ταμειακών – POS»

Παρέμβαση ΠΟΕΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών

Αξιότιμε Υπουργέ,

Η σπουδή του Υπουργείου σας για άμεση εφαρμογή της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και μάλιστα η εφαρμογή προστίμων αδιανόητου ύψους προς τις επιχειρήσεις, έχει φέρει σε απόγνωση τους συναδέλφους μας.

Κατ’ αρχάς βρισκόμαστε μόλις 2 ημέρες από την έναρξη της εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων και ούτε καν το 20% των ταμειακών που υπάρχουν στην αγορά δεν έχει γίνει δυνατό να διασυνδεθούν. Η ΑΑΔΕ αποστέλλει emails ότι τα συστήματα είναι έτοιμα για διασύνδεση, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι τεχνικοί προσπαθούν χωρίς αποτέλεσμα να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες και δεν υπάρχει καμία περίπτωση όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί για όλους εντός των προθεσμιών.

Περαιτέρω παρακαλούμε να μας στείλετε οδηγίες για μια εμπορική διαδικασία που ισχύει σχεδόν σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις και από τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα δεν καλύπτονται από τις διασυνδεδεμένες μηχανές. Πρόκειται για την διαδικασία της παραγγελιοληψίας. Δηλαδή όταν πελάτης παραγγέλνει προϊόντα δίνοντας μια προκαταβολή για να εκτελεστεί η παραγγελία ή να κλειστεί η συμφωνία και δεν παραλαμβάνει αυτοστιγμής, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο είτε γιατί το προϊόν δεν είναι έτοιμο ή γιατί πρέπει να μεταφερθεί με μεταφορικό μέσο της επιχείρησης ή τρίτου ή για χίλιους άλλους λόγους. Σε αυτή την περίπτωση η επιχείρηση πώς μπορεί να εισπράξει την προκαταβολή ή ακόμα και άλλες καταβολές μέχρι την τελική εξόφληση του προϊόντος μέχρι την παράδοσή του;

Παρακαλούμε κύριε Υπουργέ να μας δώσετε άμεσα τις δέουσες εξηγήσεις για τα παραπάνω θέματα, γιατί με τις σημερινές συνθήκες οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν από την 1η Μαρτίου.

Με τιμή,

Βασίλης Παγώνης

Κωνσταντίνος Βερδέλης