Σε αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι από σήμερα

Όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται στις προνοιακές δομές

Έως σήμερα, Δευτέρα 16 Αυγούστου to ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) των ιδιωτικών, δημοσίων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση ή να έχει κάνει μονοδοσικό εμβόλιο.

Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπονται κυρώσεις, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και συγκεκριμένα, στον εργαζόμενο του δημοσίου τομέα θα επιβάλλεται ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Θα ακολουθεί άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Τέλος, στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.