«Σάρωσαν» την Περιφέρεια» οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Εντατικούς φοροελέγχους σε όλη την Ελλάδα διενεργούν από τις αρχές του καλοκαιριού εκατοντάδες εξειδικευμένοι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα μέχρι και αναστολή λειτουργίας ορισμένων ημερών σε επιχειρήσεις όπου εντοπίστηκαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Το «σαφάρι» αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα με ξαφνικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια.

Στην «τσιμπίδα» των ελεγκτών πιάστηκαν, μεταξύ άλλων, εστιατόρια, καφετέριες, βίλες, ξαπλώστρες, «πειρατικά» ταξί, ακόμη και οχήματα αντίκες με πλαστές πινακίδες που μετέφεραν…. τις νύφες σε γάμο! Οι «ράμπο» εστίασαν το ενδιαφέρον τους στους πιο τουριστικούς προορισμούς, όπου οι εισπράξεις είναι περισσότερες και επομένως μεγαλύτερη και η φοροδιαφυγή. Για να μην κινήσουν υποψίες και να αιφνιδιάσουν τους επιχειρηματίες, μεικτά κλιμάκια ανδρών και γυναικών ελεγκτών, προσποιούνταν τους τουρίστες, φορώντας μαγιό, βερμούδες, καφτάνια και καπέλα. Γνωστοποιώντας την ιδιότητα τους πέρασαν από «κόσκινο» βιβλία εσόδων-εξόδων, ταμειακές μηχανές, άδειες καταστημάτων, ενώ έλεγξαν εάν οι εργαζόμενοι ήταν δηλωμένοι στο ΙΚΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το καλοκαίρι του 2018 έγιναν περισσότεροι από 37.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις από τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) και των τεσσάρων φορολογικών περιφερειών, που υπάγονται στην ΑΑΔΕ, ενώ οι έλεγχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 45.000 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Το δίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος η Φορολογική Περιφέρεια Πατρών, από την οποία ελέγχεται φορολογικά η Πελοπόννησος, η Ήπειρος και τα νησιά του Ιονίου, προέβη σε περισσότερους από 6.874 ελέγχους. Στη Θεσσαλονίκη διενεργήθηκαν 1.249 έλεγχοι με ποσοστό παραβατικότητας 62%, 535 στην Αττική με την παραβατικότητα να φτάνει το 90%, 481 στο Ηράκλειο με 69% παραβατικότητα, ενώ έγιναν και τουλάχιστον 1016 έλεγχοι στην Πάτρα με το ποσοστό της παραβατικότητας να φτάνει το 57%. Τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής δικαιολογούνται όχι μόνο από την έλλειψη φορολογικής συνείδησης των επιχειρηματιών, αλλά και από το γεγονός ότι οι έλεγχοι ήταν στοχευμένοι σε επιχειρήσεις που θεωρούνταν ύποπτες, με ιστορικό φοροδιαφυγής ή υπήρχε πληροφορία για αυτές.

Η Φορολογική Περιφέρεια Πειραιώς, στην οποία υπάγεται και όλο το Αιγαίο, έκανε ρεκόρ ελέγχων πραγματοποιώντας περισσότερους από 10.871 το τρίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος με την παραβατικότητα να φτάνει κατά μέσο όρο το 26%. Η αντίστοιχη υπηρεσία της Αθήνας διενήργησε τουλάχιστον 6.470 ελέγχους με 28% παραβατικότητα, ενώ η υπηρεσία της Θεσσαλονίκης έφτασε τους 9.164 ελέγχους με 26% παραβατικότητα.

Με πληροφορίες από protothema.gr