Ρωσία: Πέθανε στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι, επικριτής του Πούτιν

Ποιος ήταν ο Ναβάλνι

Τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές.

Ο 47χρονος Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος που έγινε γνωστός πριν από 10 και πλέον χρόνια σατιρίζοντας την ελίτ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και διατυπώνοντας κατηγορίες για εκτεταμένη διαφθορά, βρισκόταν σε φυλακή περίπου 60 χλμ βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

«Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο κατάδικος Ναβάλνι ένιωσε αδιαθεσία μετά από μια βόλτα, σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του. Οι ιατροί από το ίδρυμα έφτασαν αμέσως και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ποιος ήταν ο Ναβάλνι

Πρώην εθνικιστής πολιτικός, ο Ναβάλνι συνέβαλε στο ξέσπασμα των διαδηλώσεων του 2011-12 στη Ρωσία κάνοντας εκστρατεία κατά της εκλογικής νοθείας και της κυβερνητικής διαφθοράς, στρέφοντας την έρευνά του μαζί τους συνεργάτες του στον στενό κύκλο του Πούτιν και παρουσιάζοντας τα ευρήματα σε βίντεο που συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές.

Το απόγειο της πολιτικής του καριέρας γνώρισε ο Ναβάλνι το 2013, όταν εξασφάλισε το 27% των ψήφων σε εκλογές για το δημαρχιακό θώκο της Μόσχας, που ελάχιστοι πίστευαν ότι ήταν ελεύθερες ή δίκαιες. Ο Ναβάλνι παρέμεινε επί χρόνια αγκάθι στα πλευρά του Πούτιν, αποκαλύπτοντας ένα παλάτι που χτίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα για προσωπική χρήση του Ρώσου προέδρου, επαύλεις και γιοτ που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και μια πόρνη που συνέδεε έναν κορυφαίο αξιωματούχο της εξωτερικής πολιτικής με έναν γνωστό ολιγάρχη.

Το 2020, ο Ναβάλνι έπεσε σε κώμα μετά από ύποπτη δηλητηρίαση με novichok από την διάχοχο της ΚGB υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, την FSB και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία. Ανάρρωσε και επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όπου συνελήφθη με την κατηγορία της παραβίασης της αποφυλάκισης και του επιβλήθηκε η πρώτη από τις πολλές ποινές κάθειρξής του διάρκειας άνω των 30 ετών που συνολικά θα ήταν πάνω από 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Ο Ναβάλνι είχε καταδικαστεί να παραμείνει στη φυλακή έως την ηλικία των 74 ετών για κατηγορίες που όπως έλεγε είναι κατασκευασμένες και είχαν στόχο να τον κρατήσουν μακριά από τα πολιτικά δρώμενα.

Ο Πούτιν ξεκίνησε πρόσφατα προεκλογική εκστρατεία για μια πέμπτη θητεία στην προεδρία. Είναι ήδη ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης μετά τον Ιωσήφ Στάλιν και ίσως τον ξεπεράσει εάν διεκδικήσει ξανά το ύπατο αξίωμα της χώρας το 2030, ενδεχόμενο που παραμένει ανοικτό μετά την τροποποίηση των κανόνων του Συντάγματος το 2020 για τα όρια προεδρικής θητείας.

«Σύμφωνα με την απόφαση της οικογένειας του Αλεξέι Ναβάλνι, δεν σχολιάζω τίποτα απολύτως. Προσπαθούμε να δούμε τι έχει συμβεί. Ο συνήγορος υπεράσπισής του, που τον επισκέφθηκε την Τετάρτη, μας είπε ότι ο Αλεξέι ήταν μια χαρά», δήλωσε ο δικηγόρος του Ναβάλνι, Λεονίντ Σολοβιόφ, στη Novaya Gazeta.

Πηγή:iefimerida.gr