Ρεπορτάζ FLY για την επίσκεψη Αμυρά σχετικά με τους Δασικούς Χάρτες

Όλα όσα συζήτησε ο Υφυπουργός με τους βουλευτές, την Περιφέρεια, το Δήμο Ανατολικής Μάνης και τους εκπροσώπους που παρευρέθηκαν

Σειρά ζητημάτων που αφορούν τους δασικούς χάρτες και την αναθεώρησή τους εξέτασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργος Αμυράς ο οποίος, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Αραβώση, επισκέφθηκε το διήμερο 6 και 7 Μαΐου περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός επισκέφθηκε την Πέμπτη 6 του μήνα τον Δήμο Δυτικής Μάνης στην Μεσσηνία και την Παρασκευή 7 Μαΐου τον Δήμο Ανατολικής Μάνης στην Λακωνία, συμμετέχοντας σε συσκέψεις στα δύο Δημαρχεία για το πιο πάνω θέμα.

Στις εν λόγω συσκέψεις συμμετείχαν οι δύο δήμαρχοι, οι βουλευτές και των 2 νομών, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των  δύο δήμων καθώς και των επιτροπών αγώνα κάθε περιοχής για τους δασικούς χάρτες.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε και στις δύο πιο πάνω περιοχές ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκωνας Τζινιέρης, ενώ στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Δυτικής Μάνης μετείχε και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Ως γενικό συμπέρασμα των πιο πάνω συσκέψεων προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να ολοκληρωθούν οι Δασικοί Χάρτες μέσα στα νόμιμα πλαίσια, καθώς χωρίς αυτούς είναι αδύνατη και η ολοκλήρωση  του Κτηματολογίου.

Στα επιμέρους στοιχεία που προέκυψαν από τις συγκεκριμένες συσκέψεις  περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Μέχρι το τέλος Αυγούστου εκτιμάται ότι θα έχουν λυθεί τα προβλήματα των εκτάσεων που έχουν χαρακτηρισθεί ΑΔ (Αγροί Δασωμένοι), λαμβάνοντας υπόψη ως προς τον χαρακτηρισμό τους και τα ίχνη από την ανθρωπογενή δραστηριότητα (αλώνια, στέρνες, ξερολιθιές, δενδροφυτεύσεις).

– Εξετάζεται η λύση μακροχρόνιας δικαιωματικά χρήσης για τα ΔΑ (Δασικά Αγροτικά).

– Εχει συσταθεί ομάδα εργασίας από επιστήμονες νομικούς, δασικούς και μελετητές, η οποία εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

– Αυξάνονται σε 300 οι επιτροπές για τις αντιρρήσεις.

– Λαμβάνονται πλέον υπόψη οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

– Προσλαμβάνονται 300 μόνιμοι δασολόγοι και άλλοι 700 μέσω ΟΑΕΔ.

– Τα φρύγανα και οι ασπάλαθοι δεν θεωρούνται δασικά.

– Οι περιοχές Natura επανεξετάζονται και θα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες.

– Οσον αφορά στα πρόδηλα σφάλματα, οι υπηρεσίες θα κινούν τις διαδικασίες χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών.

Η δήλωση του υφυπουργού 

«Οι δασικοί χάρτες δεν έχουν κομματικό χρώμα. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ωριμάσει και ήρθε η ώρα να καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι για να βρούμε λύσεις για τους πολίτες σε ζητήματα που παρέμεναν άλυτα επί δεκαετίες. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης, όπου ο λόγος ήταν συμβόλαιο, είναι ένα από τα κύρια θέματα που επεξεργάζεται η άτυπη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως άλλωστε και το ζήτημα των δασωμένων αγρών. Γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της Μάνης και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και το δάσος και τις ιδιοκτησίες των πολιτών, όπως άλλωστε το Σύνταγμα επιτάσσει».

Η ανακοίνωση Νεοκλή Κρητικού για τη συνάντηση 

Για μια μεγάλη παρακαταθήκη για την Ελλάδα κάνει λόγο ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός σχετικά με την τακτοποίηση εκκρεμών ζητημάτων και την οριστική ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Επίσης είναι δεδομένο ότι σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει Πολιτεία και πολίτες να είναι σύμμαχοι, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο και πιο δίκαιο αποτέλεσμα.
Ο κ.Κρητικός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ.Αμυράς έχει κατανοήσει το βάθος και την έκταση του προβλήματος και τόσο η χθεσινή του παρουσία στο Γύθειο όσο και η διαρκής συνεργασία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στο δρόμο της οριστικής επίλυσης των προβλημάτων. Η νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει θα λύσει οριστικά το ζήτημα με τρόπο δίκαιο και οριζόντιο. Είναι απόφαση της Κυβέρνησης και αίτημα όλων των Ελλήνων πολιτών.»
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Υφυπουργό ο κ.Κρητικός έχει προτείνει σειρά νομοτεχνικών αλλαγών στη διαδικασία τρεις από τις οποίες επισταμένως συζητήθηκαν και αναφέρθηκαν :
1. Δυνατότητα επαναϋποβολής αντιρρήσεων, ύστερα από τις αλλαγές που προτείνει το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών σχετικά με την πυκνότητα των φρυγάνων και του ασπάλαθου με βάση την οποία χαρακτηρίζεται μία έκταση δασική ή μη. Πολλές εκτάσεις στη Λακωνία θα χαρακτηριστούν πλέον μη δασικές.
2. Για τους δασωμένους αγρούς να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος απόδειξης ιδιοκτησίας:
• είτε με συμβόλαια νεότερης χρονολογίας μετά το 2004 μέχρι και την σημερινή εποχή
• είτε με ένορκη δήλωση μαζί με ένα δεύτερο αποδεικτικό ιδιοκτησίας όπως παλαιό Ε9, παλαιό ενοικιαστήριο, βεβαίωση Κοινότητας ή Δήμου με βεβαιωμένη παλαιά ημερομηνία κ.α, μια και η απόδειξη ιδιοκτησίας με ένορκη δήλωση γίνεται αποδεκτή και από το Κτηματολόγιο.
3. Για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις να τροποποιηθεί ο τρόπος υποβολής του αιτήματος
• Η διαδικασία να γίνεται με ηλεκτρονική εφαρμογή διασυνδεδεμένη με το Κτηματολόγιο ή άλλο Κρατικό Φορέα (με τις απαραίτητες διαπιστεύσεις οι μελετητές, όπως γίνεται με τα αυθαίρετα), να υπάρχει διαλειτουργικότητα του συστήματος έτσι ώστε να αποδεικνύεται από τη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ ότι η περιοχή που χαρακτηρίστηκε ως δασική είναι αγροτικά εκμεταλλεύσιμη.
• Θετικό αποτέλεσμα: Έτσι δε θα μπλοκάρουν οι υπηρεσίες (που έχουν ελάχιστο προσωπικό), και θα βγαίνει με ταχύτητα η ταυτότητα οφειλής και τελικά η απόφαση οριστικής αποπληρωμής. Φυσικά οι δόσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με το ΤΑΧΙS.
Ο κ.Κρητικός δηλώνει σίγουρος ότι μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία Πολιτείας και πολιτών οδηγούμαστε στο σωστό δρόμο της επίλυσης του προβλήματος και έτσι θα πετύχουμε να προστατεύσουμε και τα δάση και τις ιδιοκτησίες των συμπολιτών μας.

Προτάσεις Δαβάκη προς Αμυρά για τους δασικούς χάρτες

Στη συνάντηση για τους δασικούς χάρτες που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο του Γυθείου παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, συμμετείχε και ο Θανάσης Δαβάκης. Μετά τη συνάντηση, ο Λάκωνας βουλευτής δήλωσε:

Συμμετείχα σήμερα το πρωί στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, στο Δημαρχείο του Γυθείου, με θέμα τους δασικούς χάρτες, παρουσία και του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου.

Έθεσα στον Υφυπουργό συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες που ταλαιπωρούν τους Λάκωνες πολίτες εδώ και μερικά χρόνια. Ειδικότερα, οι λύσεις που πρότεινα κινήθηκαν σε τρεις άξονες:

· Να υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα αιτήματα για τη νομιμοποίηση των αλλαγών χρήσεων.

· Να δοθεί το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων για αυτούς που δεν υπέβαλαν το 2017.

· Να υπάρξει ευελιξία στην απόδειξη κυριότητας για τους δασωθέντες αγρούς (Α.Δ).

Ο Γ. Αμυράς αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει ή σχεδιάζονται στο επόμενο διάστημα για την επίλυση των πολλών προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας για την επεξεργασία και τη σύνταξη των κατάλληλων νομοθετικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα προωθηθούν στη Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Επίσης, όσων αφορά την ενίσχυση και τη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών, αυτή θα προχωρήσει ταχύτατα με τρεις τρόπους: (α) από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, (β) με εμπλοκή ιδιωτών (υποστηρικτικά) και (γ) με το διορισμό μέσω προκήρυξης 300 νέων δασολόγων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά για την αναλυτική ενημέρωση που μας παρείχε. Θα βρίσκομαι σε συνεργασία μαζί του μέχρι την οριστική λύση των προβλημάτων και την άρση των εμποδίων που ταλαιπωρούν τους Λάκωνες πολίτες.

Σταύρος Αραχωβίτης για Δασικούς χάρτες: Κεφαλαιώδης μεταρρύθμιση αλλά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά και τον Γενικό Γραμματέα Φυσ. Περιβάλλοντος & Υδάτων Κων/νο Αραβώση είχε στο δημαρχείο της Ανατολικής Μάνης ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στ.Αραχωβίτης, με θέμα τους δασικούς χάρτες.

Τα θέματα που έθεσε ο κ. Αραχωβίτης στον Υφυπουργό ήταν:

· Το ζήτημα του ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Μάνης.

· Το ζήτημα των δασωμένων αγρών (ΑΔ) αλλά και των εκχερσωμένων αγρών προ και μετά του 1975 (ΔΑ), που είναι και το πλέον δυσεπίλυτο για την περιοχή της Μάνης.

· Το ζήτημα του προσωπικού που κρίνεται απαραίτητο να στελεχώσει τις δασικές υπηρεσίες, προκειμένου να “τρέξει” τη διαδικασία προς όφελος των πολιτών.

· Την υποχρέωση του Δημοσίου να επιτρέψει την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες, εφόσον πρόκειται για νέα ανάρτηση.

Οι δασικοί χάρτες είναι μία κεφαλαιώδης μεταρρύθμιση για τη χώρα μας που ξεκίνησε το 2017. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη χωρίς κυρωμένους δασικούς χάρτες, μολονότι πρόκειται για μία υποχρέωση που προκύπτει από το Σύνταγμα του 1975. Η διαδικασία πρέπει να γίνει προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος, όσο και των πολιτών που ζούν και καλλιεργούν πάνω σε αυτά τα χώματα.