Ρεπορτάζ FLY | Εν πλω μεταφορτώσεις στο λακωνικό κόλπο

Τι απαντά ο Νεοκλής Κρητικός για όσα συμβαίνουν μεταξύ Ελαφονήσου και Ταινάρου από υγραεροφόρα πλοία / LPG και τάνκερς

Σύμφωνα με πληροφορίες του FLY, αλλά και μαρτυρίες πολιτών, τον τελευταίο μήνα, στο Λακωνικό Κόλπο, ανάμεσα στην Ελαφόνησο και το Ακρωτήριο Ταίναρο, υγραεροφόρα πλοία / LPG και τάνκερς πραγματοποιούν εν πλω μεταφορτώσεις. Μεταξύ αυτών τα LPG GAS LIPERTY, GAS NEMESIS, καθώς και τα τάνκερς SAMOS, ADARA, SAGA, όπως αποκαλύπτει το portal marinetraffic.com. Τα ερωτήματα που προκαλούν προβληματισμό είναι πολυάριθμα.

Είναι, άραγε, η εν λόγω θαλάσσια περιοχή χαρακτηρισμένη ανάλογα, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται οι συγκεκριμένες διαδικασίες; Υπάρχει ελληνική υπηρεσία, στην οποία αναφέρονται τα πλοία; Παρακολουθούνται οι μεταφορτώσεις από πιστοποιημένο φορέα για τέτοια φορτία; Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα; Υπάρχει κάποιο πλάνο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχήματος;

Ο FLY αναζήτησε τις απαντήσεις σε όλα αυτά κι επικοινώνησε με το βουλευτή Λακωνίας, κύριο Νεοκλή Κρητικό, ο οποίος διαχειρίστηκε τις τελευταίες ημέρες το θέμα, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες STS διενεργούνται στα διεθνή ύδατα ήτοι έξωθεν της θαλάσσιας ζώνης των έξι (06) ναυτικών μιλίων από τις ακτές, Γενικοί κανόνες για την ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος κατά τη διενέργεια μεταφόρτωσης πετρελαιοειδών φορτίων μεταξύ δεξαμενοπλοίων ολικής χωρητικότητας 150 GT και άνω (STS) καθορίζονται στους Κανονισμούς 40, 41 και 42 του Κεφ. 8 (VIII) του Παραρτήματος Ι της Διεθνούς Σύμβασης για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία (MARPOL 73/78). Ειδικότερα στις διατάξεις του άρθρου 42 του ανωτέρω Κεφαλαίου, αναφέρεται η υποχρέωση ειδοποιήσεως των εργασιών / λειτουργιών STS από πλοία τα οποία πρόκειται να προβούν στις εν λόγω εργασίες, όταν αυτές πρόκειται να διενεργηθούν στα χωρικά ύδατα ή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του παράκτιου Κράτους Μέλους της Σύμβασης.