Ραδιενεργά φορτία σε απορριμματοφόρο του Δήμου Σπάρτης

Σφοδρή διαμαρτυρία του Σωματείου Υπαλλήλων του δήμου, το οποίο κατηγορεί γη δημοτική αρχή για απάθεια και ανευθυνότητα

Το Σωματείο Υπαλλήλων Δήμου Σπάρτης, για ακόμα μια φορά εκφράζει την δυσαρέσκειά του για τα θέματα που αντιμετωπίζει ΟΛΟ το προσωπικό του Δήμου Σπάρτης.

Ορμώμενοι από την τελευταία εξέλιξη της ανίχνευσης ραδιενεργών φορτίων σε απορριμματοφόρο του Δήμου μας, στο οποίο δεν επετράπη η είσοδος στον ΣΜΔ Λακωνίας, Διαμαρτυρόμαστε Εντόνως για την απάθεια και ανευθυνότητα που διακατέχει τη Δημοτική Αρχή.

Γνωρίζουν οι πάντες ότι εδώ και τέσσερα ολόκληρα έτη, το προσωπικό του Δήμου που απασχολείται τόσο στις υπηρεσίες καθαριότητας όσο και στις υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου, εργάζεται χωρίς τα απαραίτητα και υποχρεωτικά εκ του νόμου, Μέσα Ατομικής προστασίας.

Ο κάθε εργαζόμενος που βρίσκεται εκτεθειμένος σε κάθε είδους μολυσματικούς παράγοντες, όπως αναφέραμε, ακόμα και ραδιενεργούς, εργάζεται με ανύπαρκτα είδη προστασίας του.

Το 2020 αντί να χορηγηθούν είδη, αποτιμήθηκαν σε χρήμα τα οποία και καταβλήθηκαν το 2022! Έκτοτε το απόλυτο ΜΗΔΕΝ.  Οι εργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους αυτά που ο Δήμος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να χορηγήσει.

Η Δημοτική Αρχή γνώριζε το πρόβλημα από την πρώτη ημέρα και κώφευε όπως κωφεύει μέχρι και σήμερα. Ευελπιστούμε η νέα Δημοτική Αρχή να μην κωφεύσει.

Το 2021 το Σωματείο μας κατέθεσε εξώδικη αναφορά προς το Δήμο με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η Δημοτική Αρχή για λίγα 24ωρα και μετά να αφήσει πάλι το θέμα ως μη ουσιώδες. Ήταν η εποχή covid και δεν υπήρχε ανάγκη προστασίας του προσωπικού πέραν των μασκών, των γαντιών μιας χρήσης και των αντισηπτικών.

Το 2022 ξεκίνησε η σύνταξη της μελέτης για την προμήθεια των ΜΑΠ και του γάλακτος, όμως δυστυχώς δεν είχαν προβλεφθεί οι απαιτούμενες πιστώσεις στον τότε προϋπολογισμό.

Αρχές του 2023 μετά το εργατικό ατύχημα επίθεσης σκύλων σε συνάδελφό μας της καθαριότητας και κατόπιν σχετικής καταγγελίας στον Επιθεωρητή Εργασίας, όπου διενεργήθηκε επιτόπιος έλεγχος κλιμακίου της Μεσσηνίας, η ολοκληρωμένη μελέτη εστάλη στην Οικονομική Επιτροπή για την λήψη Απόφασης σχετικά με την μορφή του κατεπείγοντος και την διαδικασία που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση κατεπείγουσας ανάγκης. Όμως το θέμα δεν εισήχθη ποτέ στην Οικονομική Επιτροπή διότι η Δημοτική Αρχή έκρινε ότι το θέμα δεν ήταν κατεπείγον. Έκρινε αυθαίρετα ότι δεν ήταν κατεπείγουσα η ανάγκη ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ των εργαζομένων της!!! Την άνοιξη του 2023 ξεκίνησε η διαδικασία του διαγωνισμού, όπου το ίδιο χρονικό διάστημα έλαβε χώρα το δεύτερο εργατικό ατύχημα στην υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού. Για ακόμα μια φορά κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας διενήργησε επιτόπιο έλεγχο και η υπόθεση πλέον έχει ακολουθήσει την οδό της δικαιοσύνης.

Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα, Νοέμβριο 2023, να μην έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός γιατί απαιτούνται, εκ του νόμου, διαδικασίες εξαιρετικά χρονοβόρες, τις οποίες η Δημοτική Αρχή εγνώριζε και το αποτέλεσμα να είναι ένα… Το Προσωπικό να Κινδυνεύει!!!!

Ο καιρός όπως είδαμε όλοι επιδεινώνεται, ο χειμώνας είναι μπροστά μας και οι υπάλληλοι καλούμαστε με το φιλότιμο που μας διακατέχει, να βγούμε στο δρόμο να καθαρίσουμε, να ηλεκτροφωτίσουμε, να επισκευάσουμε βλάβες, να κλαδέψουμε και να κάνουμε όλες τις απαραίτητες εργασίες για να έχουν οι δημότες, κάτοικοι και επισκέπτες του Δήμου μας, μια πόλη όσο πιο προσεγμένη και καθαρή γίνεται.

Ας μας απαντήσει η Δημοτική Αρχή όμως, που μετά και τον πρόσφατο απολογισμό της, όπου μάλλον της διέφυγε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα, τι προτίθεται να πράξει;

  1. Θα αποζημιώσει το προσωπικό για τα έτη 2021, 2022 και 2023 για τα είδη των Μέσων Ατομικής προστασίας και γάλακτος που ΟΦΕΙΛΕ να έχει χορηγήσει και δεν τα χορήγησε; και αν ΝΑΙ πότε;
  2. θα προμηθεύσει το προσωπικό με τα αναγκαία είδη για την προστασία του προσωπικού τον επικείμενο χειμώνα;
  3. θα προστατεύσει και με ποιον τρόπο το προσωπικό από την έκθεσή του σε ραδιενεργά φορτία και μολυσματικούς παράγοντες;

Ο Διαγωνισμός που διενεργήθηκε κατόπιν της μελέτης που συντάχθηκε από τις υπηρεσίες με την πολύτιμη βοήθεια της Γενικής Γραμματέως η οποία ήταν η μόνη που έσκυψε πάνω από το πρόβλημά μαζί με τον τότε Αντιδήμαρχο και παρείχαν την βοήθειά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους, πότε θα ολοκληρωθεί; Πότε θα αρχίσει το προσωπικό να παραλαμβάνει τα είδη που χρειάζεται;

Επειδή «το φως στο τούνελ» δυστυχώς είναι «πιο μακρυά και από το μακρυά» και επειδή για πολλοστή φορά θα ακούσουμε τα ίδια και τα ίδια, καλούμε την Δημοτική Αρχή να μας απαντήσει έως τις 20-11-2023 τι μέλλει γενέσθαι. Και παρακαλούμε να μην βιαστεί κάποιος να αναφερθεί σε ευθυνοφοβία και στοχοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, γιατί σας παραπέμπουμε στην από 3-2-2023 Ανακοίνωση – Διαμαρτυρία μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία και ανεγνώσθη κατά την συνεδρίαση της 15ης Φεβρουαρίου 2023 από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Εάν αγνοηθούν για ακόμα μια φορά τα αιτήματα μας έως τις 20 -11 -2023, το Σωματείο μας θα αποφασίσει για περαιτέρω κινήσεις και κινητοποιήσεις, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Οι υπάλληλοι του Δήμου δεν είναι έρμαια του κάθε αιρετού και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να εξαπολύει κατά καιρούς απειλές και να εκφοβίζει τους εργαζόμενους μονίμους και συμβασιούχους, οι οποίοι με την καλή μας διάθεση προσπαθούμε να κρατήσουμε καθημερινά το Δήμο όρθιο, όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας και πολλές φορές ξεπερνώντας τες.

Ο “κόμπος έφτασε στο χτένι” και δεν θα επιδείξουμε άλλη ανοχή. Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουμε με ευθύνη καθαρά δική σας. Μην προσπαθήσετε να εμπλέξετε τις υπηρεσίες γιατί με δικές σας επιλογές τις αποδιοργανώσατε όλες.

Είναι εξαιρετική η εξωστρέφεια που γνωρίζει ο Δήμος και είναι εξαιρετικό να φτάσει το όνομα της Σπάρτης στα πέρατα της γης.

Όλοι μας το θέλουμε.

Είναι εξαιρετική όμως η εικόνα του προσωπικού, να κινδυνεύει και να φροντίζει αυτόν τον τόπο με κίνδυνο της ζωής του και να υπόκεινται συνάδελφοι (σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου) σε εργασιακό εκφοβισμό τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες;

Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων του Δήμου μας, όπως κάναμε από την πρώτη ημέρα της σύστασής μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Η Ανοχή μας εξαντλήθηκε!

Μετά τιμής

Σωματείο Υπαλλήλων Δήμου Σπάρτης

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
 
Δημήτριος Κωτσονούρης – Κοκκίνης Ευστράτιος Γεωργανές