Π.Υ. Γυθείου | Απολογισμός Αυγούστου & οφειλόμενα συγχαρητήρια

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής, αποχαιρετά τον Αύγουστο του 2019 με αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού, καταγράφοντας εξαιρετικά αποτελέσματα ενός απαιτητικού, δύσκολου και θερμού μήνα.
Αναλυτικά τον μήνα που πέρασε οι καιρικές συνθήκες ήταν η κύρια αφορμή να τεθεί η Υπηρεσία μας σε υψηλή και πολύ υψηλή ετοιμότητα αλλά και σε κατάσταση συναγερμού σχεδόν στο σύνολο του, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα.
Η Π.Υ. Γυθείου μαζί με τους Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Μυρτιάς και Πετρίνας, και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων επενέβει σε 33 συμβάντα δηλαδή:

Υπηρεσία Πυρ Αστικές Δασ Πυρκ Παρ Βοηθείας
Π.Υ. Γυθείου 2 2 6
Εθελ. Π.Σ. Μυρτιάς 2 9 2
Πυρ. Κλ Κυθήρων 1 4 5
Συνολικά 5 15 13

Όλα τα συμβάντα αντιμετωπίστηκαν και ελέχθησαν αποκλειστικά από την δύναμη της Υπηρεσίας μας, σε συνεργασία με τους Εθελοντές Πυροσβέστες των Εθελοντικών Σταθμών Μυρτιάς και Πετρίνας, και του Π.Κ. Κυθήρων. Σημαντική ήταν η συνεισφορά από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού των Δήμων Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα και Κυθήρων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Φυσικά πρέπει να αναφέρω την πάντα υπολογίσιμη δύναμη των ενεργών πολιτών της κάθε περιοχής που σε κάθε έναρξη συμβάντος έρχονται αυτοβούλως στο σημείο της πυρκαγιάς με ιδιόκτητα μέσα πυρόσβεσης ενισχύοντας αποτελεσματικά την Υπηρεσία μας.
Μοναδική εξαίρεση ήταν η 24η Αυγούστου όπου σε 2 αγροτοδασικές πυρκαγιές από τα 5 συμβάντα στης ημέρας σε Γύθειο και Κύθηρα, η υπηρεσία μας δέχθηκε την υποστήριξη από εναέρια μέσα, και την Π.Υ. Σπάρτης (για την περίπτωση του Γυθείου) και από Υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ( για την περίπτωση των Κυθήρων).
Το αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις οι πυρκαγιές είχαν οριοθετηθεί πριν την άφιξη των επίγειων ενισχύσεων.
Ήταν ένας δύσκολος μήνας που η Πυροσβεστική Παιδεία που διδάσκεται από το 2013 έως και σήμερα είχε εφαρμογή. Εφαρμογή στην ενημέρωση των πολιτών την πρόληψη, την άμεση ενεργοποίηση των φορέων και των κοινωνικών ομάδων σε περίπτωση συμβάντος. Εφαρμόστηκε η γνώση και η εξοικείωση με τις ενέργειες διεξαγωγής του πυροσβεστικού έργου από όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς.
Όταν συνεργάζονται αρμονικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες με το Πυροσβεστικό Σώμα μπορούμε να βιώσουμε επιτυχίες!

Η ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης είναι τα θερμά μου Συγχαρητήρια!
Τα συγχαρητήριά μου στον Υποδιοικητή της Υπηρεσίας Υποπυραγό Γεωργιάκο Ευγένιο
Τα συγχαρητήριά μου τους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Πυροσβέστες των Υπηρεσιών που υπάγονται στην Π.Υ. Γυθείου.
Τα συγχαρητήριά μου στους Διοικητές των Εθελοντικών Σταθμών Πυρονόμο Δαμιλάκο Τζανέτο και Πυρονόμο Αραχωβίτη Βασίλη και στον Προϊστάμενο του Π.Κ. Κυθήρων Επιπυραγό Λάζαρο Κωνσταντίνου.
Τα συγχαρητήριά μου φυσικά και με τιμή και εκτίμηση στους Εθελοντές Πυροσβέστες, του πολίτες του τόπου μας που με την συνδρομή τους στο «Πυροσβεστικό Έργο 1ης Γραμμής» παρείχαν την ηρεμία και την ασφάλεια στην κοινωνία μας συνδράμοντας τα μέγιστα στον προορισμό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια και παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας και του φυσικού μας πλούτου από την πυρκαγιά και από κάθε φυσική απειλή.
Με τιμή και εκτίμηση
Γραφάκος Κωνσταντίνος
Επιπυραγός
Διοικητής Π.Υ. Γυθείου Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής