Πυρκαγιά στην Τ.Κ. Γουβών Δ.Ευρώτα (ΦΩΤΟ)

Κάηκαν περίπου δύο στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης

Την 24/03/2020 και περί ώρα 14:51’ η Π.Υ. Μολάων ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά για πυρκαγιά στην Τ/Κ Γουβών Δήμου Ευρώτα σε αγροτοδασική περιοχή. Η Υπηρεσία μας με ένα πυροσβεστικό όχημα και ένα υπηρεσιακό όχημα με 3 άνδρες και με την συνδρομή ενός πυροσβεστικού οχήματος με δύο άνδρες του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Μυρτιάς Δήμου Ευρώτα, κατάφερε να θέσει πολύ γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά στις 16:30 της ιδίας ημέρας. Από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου δύο στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Η αιτία της πυρκαγιάς οφείλετε σε εμπρησμό από αμέλεια κατοίκου της περιοχής η οποία διενεργούσε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Για την υπόθεση ενημερώθηκε σχετικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης η οποία διέταξε την σύλληψη του δράστη με την διαδικασία του αυτοφώρου. Η Υπηρεσία μας για άλλη μία φορά συστήνει στους κατοίκους της περιοχή μας λόγω των ανομβρίας που επικρατεί στην περιοχή αλλά και των ανέμων που θα πνεύσουν τα επόμενα 24ωρα στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας και Δήμου Ευρώτα τα παρακάτω.

α) Να μην γίνεται η καύση σε αγροτικές εκτάσεις που είναι πλησίον σε δασικές ή ακαλλιέργητες εκτάσεις, ιδιαίτερα εάν πνέει ισχυρός άνεμος ή τις θερμές ώρες της ημέρας.

β) Οποιαδήποτε καύση να γίνεται αφού έχουν λάβει τα αναγκαία προληπτικά μέτρα οι αγρότες και να διαθέτουν ικανή ποσότητα νερού που να επιτρέπει τον έλεγχο της φωτιάς σε περίπτωση που ξεφύγει του ελέγχου τους και επίσης να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα κατάσβεσης.

γ) Σε περίπτωση που επεκταθεί η πυρκαγιά να παραμένουν στο σημείο και να καλούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλ 199, καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής τους.

δ) Επισημαίνεται επίσης ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση, προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, ενημερώνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ που σημαίνει περικοπή επιδοτήσεων και επιβάλλονται αυστηρά διοικητικά πρόστιμα.