Πως το Κύκλωμα ΜΚΟ έστηνε τις διακινήσεις μεταναστών στη χώρα μας

Τους παρακολουθούσαν 10 μήνες - Η δικογραφία αφορά 37 άτομα

Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις που αφορούν το κύκλωμα με τις ΜΚΟ το οποίο έστηνε διακινήσεις μεταναστών και δρούσε στη Λέσβο. Όπως επεσήμανε το πρωί της Κυριακής (30/7) η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου χρειάστηκαν 10 μήνες για να διακριβωθεί το πώς δρούσαν τα άτομα που εμπλέκονται.

«Είναι μία προανακριτική δικογραφία που έχει παραδοθεί στην αρμόδια εισαγγελία. Με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να σχηματίσει την προανακριτική δικογραφία στην οποία περιλαμβάνονται 26 άτομα αλλά και επιπλέον άτομα τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά η Κωνσταντία Δημογλίδου στο Open και την εκπομπή Τώρα Μαζί με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Σιαδήμα.

«Κάποια από αυτά τα άτομα φαίνεται όντως ότι ανήκαν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Χρειάστηκαν δέκα μήνες να διακριβωθεί η δράση των ατόμων αυτών» πρόσθεσε.
Πώς δρούσε το εγκληματικό δίκτυο

Οι αστυνομικοί στη Λέσβο άρχισαν να καταλαβαίνουν πως κάτι συμβαίνει καθώς λάμβαναν μέιλ στα γραφεία τους για παράτυπους μετανάστες που έφταναν στη Λέσβο και χρειάζοταν βοήθεια.

Από αυτά τα μέιλ διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον τα μισά δεν έρχονταν από ελληνικό δίκτυο. Κάποιοι δηλαδή έστελναν μέιλ ότι μετανάστες χρειάζονται βοήθεια πριν αυτοί ξεκινήσουν από τα παράλια της Τουρκίας.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για στημένες διακινήσεις, καθώς διαπίστωσαν ότι το τηλέφωνο από το οποίο τους καλούσαν για βοήθεια μετά την άρση δεν ήταν στην περιοχή της Λέσβου, αλλά σε Κομοτηνή και Βόρεια Ελλάδα.

Από τα στοιχεία για τις ΜΚΟ που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές μία είναι ιδιαίτερα γνωστή για το έργο της ενώ άλλες δύο δεν βρίσκονται στον επίσημο κατάλογο των οργανώσεων. Η δικογραφία αφορά 37 άτομα.
Μετανάστες

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, σε συνεργασία με το τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών και αξιωματικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, το τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και με την ουσιαστική συνδρομή της 9ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, διεξήγαγε από το Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και την 25 Ιούλιου 2023, ποινικού περιεχομένου έρευνα για τις μεταναστευτικές ροές-αφίξεις που έχουν καταγραφεί στην περιοχή ευθύνης της διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, κατά το χρονικό διάστημα από 01-09-2022 έως και 30-04-2023.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, στο διάστημα αυτό στη Λέσβο αφίχθησαν 139 μεταναστευτικές ροές, κατά τις οποίες εισήλθαν στο νησί 4.050 υπήκοοι τρίτων χωρών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι μεταναστευτικές αυτές ροές ήταν επιτηδευμένες, καθώς παρουσίασαν κατά την εξέλιξή τους αλληλουχία δράσης διακινητών, συνεργαζομένων προσώπων, μελών υποστηρικτικών ομάδων και μελών Μ.Κ.Ο. και κοινά χαρακτηριστικά όπως:

Οι διακινητές παρείχαν στην Τουρκία οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούμενα άτομα, επιβάλλοντας την τήρηση αυτών, πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια της πλεύσης και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί της Λέσβου, είτε προφορικά, είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, όπως επίσης παρείχαν ανάλογες οδηγίες και για την επικοινωνία κατά περίπτωση με διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) κατά την άφιξή τους στο νησί της Λέσβου και την απόκρυψή τους σε δύσβατες χερσαίες περιοχές.
Οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, με την άφιξή τους στη Λέσβο αποκρύπτονταν σε δύσβατες χερσαίες περιοχές, αφού πρώτα διαμοιράζονταν σε μικρότερες ομάδες και στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αποστέλλοντας σχετικά πληροφοριακά στοιχεία.
Στη συνέχεια ακολουθούσε από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις προς τις Αρχές, η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) με τα στοιχεία που φέρεται ότι ελάμβαναν από τα διακινούμενα πρόσωπα κατά την άφιξή τους στη Λέσβο, καθώς και διαδικτυακή κατά περίπτωση ανάρτηση για την άφιξη της λέμβου και των νεοεισερχομένων ατόμων σε σελίδες που διατηρούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης Μ.Κ.Ο., στις οποίες ανέφεραν ότι οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών έχρηζαν «άμεσης ιατρικής βοήθειας».
Τα μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, συγχρόνως με την ενημέρωσή τους για την μεταναστευτική άφιξη, μετέβαιναν στις περιοχές όπου με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία βρίσκονταν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, με το πρόσχημα της παροχής σε αυτούς ανθρωπιστικής-ιατρικής βοήθειας.