Πώς εξελίσσονται τα έργα στο Δήμο Τρίπολης

Κώστας Τζιούμης: «Ζήτω την κατανόηση των συνδημοτών μου. Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, τα έργα μόνιμα»

Ο Δήμαρχος κ. Κώστας Τζιούμης, επικοινώνησε live με δημότες, μέσω facebook, την Κυριακή (25/2/2024), απαντώντας σε ζητήματα τα οποία τέθηκαν και αφορούν τον Δήμο Τρίπολης.

ΕΡΓΑ – Ο εργολάβος δουλεύει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και τους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το έργο στο κολυμβητήριο.
Η πλατεία Μπασιάκου μπαίνει στο τελικό της στάδιο.
Η πλατεία στην Κερασίτσα ολοκληρώθηκε και είναι εξαιρετική. Τα εγκαίνια θα γίνουν τον Μάιο.
Η πλατεία Αγίου Βασιλείου προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς το επόμενο διάστημα. Είναι ένα έργο που αλλάζει την εικόνα της πόλης μας. Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή. Τη Δευτέρα ανοίγει ο δρόμος προς την Ουάσιγκτον, στο τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει και η Εθνομαρτύρων, ενώ θα κλείσει το κάτω κομμάτι προς την Κύπρου. Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών. Θα υπάρξει ένα διάστημα 15-20 ημέρων που θα παραμείνει κλειστός ο δρόμος.
Προχωρούν όλα τα έργα και το σημαντικό είναι ότι βρέθηκαν χρήματα για να γίνουν αυτά τα έργα.
Ο δρόμος προς το Πανεπιστήμιο θα βγει σε δημοπρασία στις αρχές Μαρτίου. Πιστεύω μέσα στο καλοκαίρι να έχει μπει εργολάβος.
Η πλατεία Κολοκοτρώνη πρέπει να αλλάξει λίγο η εικόνα της. Ετοιμάζεται μια μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία και θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί, θα γίνει διαβούλευση με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής και στη συνέχεια θα υποβληθεί πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση του έργου. Δεν σταματούμε να δουλεύουμε. Δεν σταματούμε να τιμούμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – Η περυσινή επιτυχία του καρναβαλιού της Τρίπολης ήταν απίστευτη. Η πλατεία Άρεως, πρώτη φορά γέμισε ασφυκτικά. Φέτος, μας δημιουργεί την υποχρέωση να έχουμε την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Θα γίνει πάλι Καρναβάλι. Μαθαίνω ότι πολλοί επιχειρηματίες ετοιμάζουν groups για να συμμετάσχουν. Η συνολική συμμετοχή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι. Καλώ όλους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Οι επισκέπτες πιστεύω ότι θα είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι. Ευελπιστούμε ότι ο καιρός θα είναι καλός εκείνες τις ημέρες.

ΜΟΥΣΕΙΑ – Ο Δήμος Τρίπολης πλέον έχει δημιουργήσει μουσειακούς χώρους που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Τον Αύγουστο ξεκίνησε το Ψηφιακό Μουσείο της Τρίπολης, το οποίο θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Πολλά σχολεία και από άλλους νομούς το επισκέπτονται. Σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθεί η Πινακοθήκη, ολοκληρώθηκε το μουσείο Λαμπράκη, ολοκληρώνεται Μουσείο Ελιάς στο Ελαιοχώρι προχωρούν με κάποιες μικροκαθυστέρησεις τα έργα για την μετατροπή των υπογείων του δικαστηρίου σε χώρους μνήμης. Με την Περιφέρεια θα προχωρήσουμε στην ανακατασκευή του Μουσείου Δασικής Ιστορίας, στο Χρυσοβίτσι. Δημιουργούνται υποδομές, που εφόσον προβληθούν κατάλληλα, μπορούν να δημιουργήσουν επισκεψιμότητα. Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Τρίπολης έχει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Αν εξαιρέσουμε τις προσλήψεις στην υπηρεσία καθαριότητας, άλλες προσλήψεις έχουν να γίνουν πάνω από 15 χρόνια. Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι να λειτουργήσουν αυτά τα μουσεία. Αυτή την έλλειψη θα προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε μέσω συμβάσεων με ιδιώτες για παροχή υπηρεσιών.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ – Ένας Δήμος Πρωτεύουσας θα πρέπει να έχει ιδιόκτητο Δημαρχείο. Το παλαιό Δημαρχείο ανακαινίζεται. Ως το τέλος του χρόνου πιστεύω ότι θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί να στεγάσει όμως όλες τις υπηρεσίες. Έχουμε ξεκινήσει κάποιες προκαταρτικές ενέργειες, θα γίνουν ανακοινώσεις πολύ σύντομα στο δημοτικό συμβούλιο. Έχουν βρεθεί κάποιοι πιθανοί χώροι και εξετάζονται από τις υπηρεσίες του δήμου.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΤΡΙΝΟΎ – Ετοιμάζεται μία πρόταση για τη νεροσυρμή και πως μπορεί να αναδειχθεί καλύτερα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ – Θα βγει μια καινούργια προκήρυξη τις επόμενες ημέρες από το Leader. Στην προηγούμενη θητεία φτιάξαμε 24 παιδικές χαρές.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ – Προχωράμε στην ανάπλαση. Δουλεύει με γοργούς ρυθμούς ο εργολάβος.

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ – Κάναμε αρκετές παρεμβάσεις. Το έργο έχει σταματήσει λόγω του χειμώνα. Η επιβάρυνση των δρόμων από το έργο του φυσικού αερίου, είναι μεγάλη. Δεν είναι έργο του δήμου, δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Είναι σημαντική η εξοικονόμηση για τη θέρμανση, αλλά οι δρόμοι έχουν επιβαρυνθεί. Υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις συμπολιτών μας και το έργο αυτό θα προχωρήσει με ένταση για τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο. Είμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία φυσικού αερίου. Να εξελιχθεί το έργο, όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα, να γίνουν οι περισσότερες συνδέσεις και μετά να έρθει ο δήμος να αποκαταστήσει τους δρόμους.

ΣΔΑΜ – Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια και κατορθώσαμε να μπει η Τρίπολη στην περιοχή παρέμβασης. Τίποτα δεν σου χαρίζεται. Ήδη, έχουν βγει αρκετές προσκλήσεις που ενισχύουν επιχειρήσεις. Τα κριτήρια που έχουν τεθεί είναι πολύ αυστηρά και δυσκολεύει τις επιχειρήσεις να μπουν στα προγράμματα. Ζητούμε από τη διαχειριστική επιτροπή και το αρμόδιο Υπουργείο να γίνουν πιο βατά τα κριτήρια. Δείτε τις προσκλήσεις στο site του δήμου. Την Πέμπτη θα γίνει στην Τρίπολη μία συνάντηση των τεσσάρων δήμων ου ΣΔΑΜ για να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις.