Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Σπάρτης

Η 1η Μάη είναι δική μας μέρα, δεν είναι αργία είναι απεργία!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας! Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους που απέργησαν στις 6 Απρίλη. Κλιμακώνουμε τον αγώνα! Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος γιατί τίποτα δεν μας χαρίστηκε τα πάντα κατακτήθηκαν με αγώνες!

100 και πλέον χρόνια μετά τους ηρωικούς αιματηρούς αγώνες του Σικάγο, την κατάκτηση του 8ώρου και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της, καταργούν την αμοιβή των υπερωριών, θεσπίζουν τη 10ωρή εργασία, ξηλώνουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το σταθερό εργάσιμο χρόνο, το δικαίωμα στην ξεκούραση. Ταυτόχρονα, θέλουν να ξεμπερδεύουν με τον οργανωμένο αγώνα των εργαζόμενων, τα σωματεία τους, γι’ αυτό δημιουργούν μητρώο φακελώματος, προχωρούν στην κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, επιχειρώντας με την εργοδοσία να βάλουν χέρι στα συνδικάτα.

Τώρα είναι ώρα διεκδίκησης! Δεν σκύβουμε το κεφάλι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για νέες θυσίες – πληρώνουμε στην ειρήνη τους, πληρώνουμε στον πόλεμό τους. Δεν πάει άλλο!

Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο! Οι αυξήσεις ξεκίνησαν μήνες πριν τον πόλεμο. Δεν αποδεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση: Φτώχεια, ανασφάλεια, ανεργία, εντατικοποίηση, ακρίβεια, μισθοί, συντάξεις και μεροκάματα στον πάτο ενώ αυξάνονται τα κέρδη των λίγων. Χορός εκατομμυρίων για τους «πράσινους επιχειρηματικούς ομίλους» – ενεργειακή φτώχεια, εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου και «ηλεκτροσόκ» στους λογαριασμούς ρεύματος για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι και στη Λακωνία γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που τσακίζουν κόκαλα, τις άθλιες αμοιβές. Τα μικρομάγαζα στενάζουν.

Όσοι έκαναν το βήμα και απέργησαν στις 6 Απρίλη νίκησαν το φόβο και τους εκβιασμούς. Έδωσαν απάντηση ότι δεν θα περάσει το κλίμα αναμονής και η λογική «τα κεφάλια μέσα».

Ο αγώνας πρέπει να γίνει πιο αποφασιστικός, πιο μαζικός για να έχει αποτελέσματα βάζοντας στο στόχαστρό του τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, ιδιαίτερα τώρα που έχει συγκεντρωθεί μεγάλη πείρα και στη χώρα μας, που έχουμε ζήσει ανεβοκατεβάσματα κυβερνήσεων (μονοκομματικών, κεντροδεξιών, κεντροαριστερών, αριστεροδεξιών, κλπ) με την κατάσταση για το λαό να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Οι αυξήσεις των 1,66 ευρώ τη μέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας συνολικά το ρόλο διαπραγματευτή και διαπραγματευόμενου αποτελούν πρόκληση για κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια που αναστενάζει καθημερινά μη μπορώντας να ανταποκριθεί στο κύμα ακριβείας και συνολικά στις ανάγκες της.

Οι αυξήσεις βρίσκονται όχι μόνο αρκετά κάτω από τον μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι πριν 13 χρόνια αλλά και από τους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών που λεηλατούν το εργατικό εισόδημα καθημερινά.

Αυτοί που σε καιρό ειρήνης ζητάνε από τους εργαζόμενους θυσίες για να ανασάνει η οικονομία στην κρίση, στην πανδημία, στην ανάκαμψη «για να μην ξανάρθει κρίση», είναι οι ίδιοι που για τους ανταγωνισμούς τους, σε καιρούς πολέμου μας φορτώνουν ξανά το λογαριασμό. Οι πόλεμοί τους γίνονται για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, για τα ρούβλια, τα δολάρια ή τα ευρώ με θύματα τους λαούς. Για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων και όχι γιατί νοιάστηκαν για την Ουκρανία, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη που ματοκύλισαν για τους ίδιους λόγους.

Προτάσσουμε τα δικά μας συμφέροντα απέναντι στους εκμεταλλευτές του κόπου και του ιδρώτα μας, της ίδιας μας της ζωής.

Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, καμιά κυβέρνηση όπως η σημερινή που προσπαθεί να πείσει πως είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Βαφτίζοντας “ευκαιρία” την πολεμική εμπλοκή τη χώρας μας, που τη μετατρέπει σε στόχο αντιποίνων όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Ρωσία.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες!

Δεν περιμένουμε παλιούς και νέους εργολάβους λύσεων, κυβερνητικούς μεσσίες που δήθεν θα προστατεύσουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής. Εδώ και τώρα:

· Με κατώτερο μισθό τα 825 ευρώ, την υπογραφή Κλαδικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.

· Για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών.

· Την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας

· Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και επαναφορά 13ου – 14ου μισθού. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

· Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος – κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής. Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.

· Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Να στελεχωθούν τα νοσοκομεία Σπάρτης, Μολάων, Κέντρα Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με σταθερή δουλειά και δικαιώματα. Να μην μετατραπεί το νέο νοσοκομείο Σπάρτης «Ι.Σ.Νιάρχος» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

· Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

· Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

· Γενναία μείωση των δημοτικών τελών και νερού.

Να σταματήσει η οποιαδήποτε διαδικασία έχει ξεκινήσει για κατασχέσεις χρημάτων προς το Δήμο Σπάρτης ή δεσμεύσεις των ΑΦΜ από την Εφορία. Να μην γίνει καμία διακοπή νερού ή παροχής υπηρεσίας.

· Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά και όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

· Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη, και την κοινή πάλη των λαών. Δεν ανεχόμαστε να αποτελεί η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών.

· Άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

· Να κλείσουν όλες οι Αμερικανονατοϊκές βάσεις, που κάνουν την χώρα στόχο αντιποίνων.

· Καμιά αποστολή στρατιωτικών ή εξοπλισμού στο εξωτερικό. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές

Ο πρόεδρος                                 Ο Γενικός Γραμματέας

Βασίλης Σαραντόπουλος          Στάθης Σταθόπουλος