«Προβλήματα λειτουργίας στον Αρχαιολογικό Χώρο Γερακίου»

Ερώτηση Νάγιας Γρηγοράκου προς την αρμόδια Υπουργό

Την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη καλεί στην Βουλή η Βουλευτής Λακωνίας και Υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου με Επίκαιρη Ερώτηση προκειμένου να απαντήσει για τα προβλήματα λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου Γερακίου.

Η Βουλευτής Λακωνίας αναφέρει στην ερώτησή της ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος Γερακίου συνιστά έναν από τους τρεις σημαντικότερους και μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού Λακωνίας, καθώς περιλαμβάνει τόσο το κάστρο Γερακίου, τους ναούς και τον μεσαιωνικό οικισμό που βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με αυτό, όσο και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία που βρίσκονται εντός και στην άμεση περιφέρεια του σύγχρονου οικισμού του Γερακίου.

Η Νάγια Γρηγοράκου επισημαίνει πως παρότι το Υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει πως την τελευταία πενταετία ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί αδιάλειπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στην πραγματικότητα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας της έλλειψης αρχαιοφυλάκων. Συγκεκριμένα η Υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού τονίζει πως ο χώρος διαθέτει μόνο έναν μόνιμο νυχτοφύλακα, ενώ από τις πέντε (5) θέσεις ημερησίων φυλάκων ΙΔΟΧ πεντάμηνης διάρκειας που κατανεμήθηκαν στην Εφορεία Λακωνίας μόλις μία (1) θέση προβλέπεται για τον αρχαιολογικό χώρο Γερακίου, όταν για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου απαιτούνται τρεις (3) φύλακες ανά βάρδια.

Είναι σαφές πως η έλλειψη επαρκούς προσωπικού δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας στον αρχαιολογικό χώρο Γερακίου που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την έλλειψη συνεκτικής πολιτιστικής πολιτικής από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου για την ευρύτερη περιοχή του Νομού Λακωνίας.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Πολιτισμού κα Λ. Μενδώνη

Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας στον Αρχαιολογικό Χώρο Γερακίου.

Είναι γνωστό ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος Γερακίου συνιστά έναν από τους τρεις σημαντικότερους και μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού Λακωνίας. Ο χώρος περιλαμβάνει τόσο το κάστρο Γερακίου, τους ναούς και τον μεσαιωνικό οικισμό που βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με αυτό, όσο και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία που βρίσκονται εντός και στην άμεση περιφέρεια του σύγχρονου οικισμού του Γερακίου.

Δυστυχώς, η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων του Γερακίου παραμένει εδώ και αρκετά χρόνια προβληματική, παρότι την τελευταία πενταετία υποστηρίζεται από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου ότι ο χώρος λειτουργεί αδιάλειπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα, ο χώρος διαθέτει μόνο έναν μόνιμο νυχτοφύλακα, ενώ από τις πέντε (5) θέσεις ημερησίων φυλάκων ΙΔΟΧ πεντάμηνης διάρκειαςπου κατανεμήθηκαν στην Εφορεία Λακωνίας μόλις μία (1) θέση προβλέπεται για τον αρχαιολογικό χώρο Γερακίου, όταν για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου απαιτούνται τρεις (3) φύλακες ανά βάρδια. Παράλληλα, οι εκκλησίες του κάστρου και οι βυζαντινές εκκλησίες του 12ου, 13ου και 14ου αιώνα που βρίσκονται μέσα στον οικισμό παραμένουν ουσιαστικά μη επισκέψιμες, καθώς για την επίσκεψη απαιτείται πάντα η συνοδεία φύλακα που όμως δεν είναι διαθέσιμος.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε προκειμένου να λυθούν άμεσα τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τόσο του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου Γερακίου, όσο και των εκκλησιών που βρίσκονται εντός του οικισμού;
2. Με ποιες δράσεις σκοπεύετε να ενισχύσετε και να αναβαθμίσετε τον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα που κινείται μέχρι σήμερα σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της μη εύρυθμης λειτουργίας του χώρου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου