Προβλήματα για τους Έλληνες φοιτητές της Ουκρανίας

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μετά από πρόταση των Συμβούλων της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάση Πετράκου και Δημοσθένη Δρούγκα ψήφισε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα για τους Έλληνες Φοιτητές που σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια της Ουκρανίας .

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτα για 120 ημέρες και παρότι επιθυμία όλων μας είναι ο πόλεμος να λάβει άμεσα τέλος και η ζωή να επιστρέψει σε ρυθμούς ειρήνης, οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας . Η συνέχιση του πολέμου δυστυχώς είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο.
Μεταξύ αυτών που οι ζωές τους ανατράπηκαν ακαριαία από τον πόλεμο είναι και αυτές των Ελλήνων πολιτών που είχαν επιλέξει να φοιτήσουν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ουκρανίας. Ο πόλεμος τους υποχρέωσε να διακόψουν τις σπουδές τους και κάνοντας τη λογική επιλογή να θέσουν ως προτεραιότητα την ασφάλειά τους, έλαβαν την απόφαση να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Συνεπώς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συμμεριζόμενο την αγωνία των 200 φοιτητών και των οικογενειών που σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια της Ουκρανίας καλεί την Ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας το Υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει στους Έλληνες φοιτητές που έχουν διακόψει, εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου, τις σπουδές τους στην Ουκρανία, και σε όσους βέβαια το επιθυμούν, τη συνέχιση των σπουδών τους σε αντίστοιχες σχολές ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Ανακοίνωση Πέτρου Τατούλη

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ομόφωνα ψηφίστηκε το ψήφισμα που κατέθεσε ο πρ.Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος» Πέτρος Τατούλης και αφορά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην Ουκρανία.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην Ουκρανία λόγω πολεμικής σύρραξης που επικρατεί στη Χώρα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη συνέχιση των σπουδών τους. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην Ουκρανία καθώς και όσοι Έλληνες είναι αποκλεισμένοι στη Ρωσία και φοιτούν στα εκεί Πανεπιστήμια.
Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να συνεργαστεί με το Υπουργείο Εξωτερικών και με τα συναρμόδια Υπουργεία και μέσω των Πρεσβειών να εξευρεθεί λύση, ώστε οι Έλληνες φοιτητές να μπορούν να συνεχίσουν τους σπουδές τους στην Ελλάδα και να βρεθούν οι διαδικασίες για αναγνώριση των πτυχίων τους αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).