«Πρόσθετες ρυθμίσεις για τη διαβίβαση λιανικών ΦΗΜ στην ΑΑΔΕ»

Μετά από σχετική ερώτηση του Νεοκλή Κρητικού

Άμεση ήταν η απόκριση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός στις 11 Αυγούστου 2023 και στην οποία έθιγε το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, ως επιβολή κύρωσης για τη μη διαβίβαση λιανικών ΦΗΜ. Ειδικότερα, ο κ. Κρητικός ζητούσε να επανεξετασθεί η διαδικασία ελέγχου από την ΑΑΔΕ, καθώς συχνά, τεχνικές δυσκολίες εμποδίζουν τη διαβίβασή τους στην εφαρμογή e-send.

Στην απάντησή του -η οποία εστάλη την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου- ο κ. Θεοχάρης, γνωστοποιεί πως έδωσε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την κατεύθυνση αποστολής αυτόματων ενημερωτικών μηνυμάτων, ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα οι επιχειρήσεις για την τυχόν ελλιπή ενημέρωσή της από τη μεριά τους. «Επιδιώκει, έτσι, το Υπουργείο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με ευχέρεια στις υποχρεώσεις τους», τονίζει ο Νεοκλής Κρητικός.

Περαιτέρω, ο κ. Υφυπουργός διαβίβασε στην ΑΑΔΕ, το έγγραφο της ερώτησης. Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας, συνέταξε απαντητικό έγγραφο, στο οποίο διευκρινίζει πως: «Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα διαβιβάζονται το αργότερο εντός 2 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία διαβίβασής τους είτε από το κανάλι διαβίβασης που εκδόθηκαν ή διαβιβάστηκαν αρχικά ανεπιτυχώς είτε από τα προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό /λογιστικό, ERP), είτε από την ειδική φόρμα καταχώρησης, εφόσον τηρούνται τα όρια χρήσης της».