Προσοχή στο phishing: Τα ύποπτα σημάδια για τους απατεώνες – Τι ζητούν από τα θύματα

Ενημέρωση από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας

Αυξάνεται η αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing σε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κινητών τηλέφωνων, αλλά και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό δείχνουν οι σχετικές καταγγελίες που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Η άνοδος των περιστατικών, οδήγησε την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δώσει οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των πολιτών.

“Οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όσο αληθοφανής και να φαίνεται ο αποστολέας ή και τα μηνύματα που λαμβάνουν , ώστε να μην πέσουν θύματα επιτήδειων, που δρουν με αυτό τον τρόπο”, αναφέρει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.

Τα τυπογραφικά λάθη και η κακή γραμματική είναι συχνά χαρακτηριστικά των μηνυμάτων τύπου phishing, κάτι που μπορεί να το παρατηρήσει κανείς με προσεκτικό έλεγχο της γραμματικής και της ορθογραφίας των μηνυμάτων. Βέβαια υπάρχουν και αρκετές λύσεις ασφάλειας και αντιμετώπισης κακόβουλου λογισμικού (antispamming), που περιλαμβάνουν λειτουργίες αναγνώρισης και απόρριψης κακόβουλων μηνυμάτων.

Στο Phishing εξαπατώνται οι χρήστες του διαδικτύου, διότι ο αποστολέας του μηνύματος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί μία αξιόπιστη οντότητα, οργανισμό ή πρόσωπο, και καλεί το υποψήφιο “θύμα” – αποδέκτη του μηνύματος να ακολουθήσει κάποιες οδηγίες.

Αυτές οι οδηγίες μπορεί να του ζητούν να ακολουθήσει κάποιο ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) ή και να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, τραπεζικό λογαριασμό, τραπεζική κάρτα και άλλα. Περαιτέρω, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένος αριθμός μηνυμάτων σχετικά με επιστροφές φόρου ή χορήγηση επιδομάτων.

Συστάσεις ασφαλείας

Για την προστασία από τις επιθέσεις αυτού του τύπου (phishing attacks) θα πρέπει να δίνεται μεταξύ άλλων προσοχή και στα έξης:

– Δεν θα πρέπει ποτέ να δίνετε τα προσωπικά στοιχεία (π.χ. κωδικούς e-Βanking, αριθμούς/PIN καρτών, κωδικούς πρόσβασης, όνομα χρήστη) σε υποτιθέμενους διαμεσολαβητές, νομικά γραφεία, λογιστές, ή άλλους επιτήδειους για δήθεν εξυπηρέτηση (π.χ. σε θέματα κρατικής επιδότησης, Power/Fuel/Τουρισμός για όλους ή άλλες περιπτώσεις όπως ενοικίαση δωματίων κλπ).

– Θα πρέπει να πραγματοποιείτε πρόσβαση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του φορέα, του οργανισμού ή της τράπεζας ή μέσω της εφαρμογής στο κινητό σας (app) και όχι μέσω συνδέσμων από κάποιο μήνυμα ή email που λάβατε, μηχανές αναζήτησης ή άλλες ιστοσελίδες.

– Αν λάβατε κάποιο ύποπτο email, προτού ενεργήσετε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους συνεργάτες σας ή με τον υποτιθέμενο αποστολέα για να ελέγξετε την αυθεντικότητα του.

– Θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τη διεύθυνση του αποστολέα. Τα μηνύματα τύπου phishing έχουν συχνά διευθύνσεις αποστολέα που δεν έχουν σχέση με αυτόν που υποτίθεται ότι τα στέλνει.

– Θα πρέπει να εξετάζετε το είδος των πληροφοριών που σας ζητούνται. Ακόμα και αν το μήνυμα που λάβατε φαίνεται αυθεντικό, είναι απίθανο κάποιος φορέας, τράπεζα ή εταιρία να επικοινωνήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σας ζητήσει προσωπικά στοιχεία, στοιχεία τραπεζικής ή πιστωτικής κάρτας, ή άλλα προσωπικά ή ευαίσθητα δεδομένα.

– Θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί εάν το μήνυμα δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος. Οι επιτιθέμενοι προσπαθούν συχνά να ασκήσουν πίεση χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική.

– Θα πρέπει επίσης να είστε επιφυλακτικοί με μηνύματα επιστροφής φόρου ή χορήγησης επιδομάτων.