Αναβρασμός ξανά από πρόσφυγες στη Σπάρτη | Τι ζητούν

Δηλώνουν ότι θα βρεθούν όλες οι οικογένειες στο δρόμο και θα κοιμούνται ακόμα και στα παγκάκια της πόλης

Ομάδες προσφύγων, που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας στο Sparta Inn στη Σπάρτη, ξεσηκώθηκαν για άλλη μια φορά φωνάζοντας ότι πρέπει να λυθούν τα ζητήματά τους.

Οι πρόσφυγες δηλώνουν ότι δεν υπάρχει επάρκεια φαγητού και ότι από την Δευτέρα 1 Μαρτίου θα βρεθούν όλες οι οικογένειες στο δρόμο και θα κοιμούνται ακόμα και στα παγκάκια της πόλης.

Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση όσον αφορά τα χαρτιά τους (διαβατήρια κλπ), μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να έχουν ετοιμαστεί τα χαρτιά των γονέων αλλά όχι και των παιδιών τους.

Αυτό που επιζητούν οι πρόσφυγες είναι να ετοιμαστούν το συντομότερο δυνατόν τα σχετικά έγγραφα, ούτως ώστε να μπορέσουν να φύγουν και να ταξιδέψουν νόμιμα προς κάποιον άλλο προορισμό.

Στις 31/12/2020 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα “Filoxenia” καi από τότε και μέχρι τις 26/2 θα ολοκληρωθεί η δίμηνη παράταση που δόθηκε από τον ΔΟΜ (Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης), και την οποία αιτήθηκε το Υπουργείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 15 ξενοδοχεία πανελλαδικά, μεταξύ αυτών και της Σπάρτης, με σκοπό την ολοκλήρωση κτήσης των απαραίτητων εγγράφων.

Σας θυμίζουμε ότι ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός, στα μέσα Φεβρουαρίου, είχε συναντηθεί με τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, και μέσα από τη συζήτηση προέκυψε ότι σταδιακά και μέχρι το τέλος του μήνα οι πρόσφυγες, οι οποίοι θα έχουν όλοι αποκτήσει άδεια διαμονής (πρακτικά υπολείπονται 50 να την παραλάβουν), θα αποχωρήσουν από τη δομή φιλοξενίας και θα προχωρήσουν σε αυτόνομη ενοικίαση μισθίου, σε κάποιο μεγάλο κέντρο της Επικρατείας, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να εγγραφούν και στο πρόγραμμα “Helios”, απ’ όπου θα επιδοτηθεί από 6 έως 12 μήνες το ενοίκιο τους.
Υπό αυτά τα δεδομένα στο τέλος Φεβρουαρίου και μετά η δομή φιλοξενίας στην Σπάρτη θα κλείσει.