Πράσινο λιμάνι η Κυλλήνη – Εγκαίνια για το πρωτοποριακό πρόγραμμα

Του Γιάννη Σπυρούνη

Ένα μεγάλο και πρωτοποριακό έργο για το χώρο της ναυτιλίας στην Μεσόγειο, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στο λιμάνι της Κυλλήνης. Οι εργασίες για την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος ELEMED για την ηλεκτροδότηση των πλοίων ολοκληρώθηκαν και η πρώτη θέση είναι γεγονός. Στο μέλλον προβλέπεται η δημιουργία ακόμα τεσσάρων θέσεων καθώς και φορτιστής ώστε στο επόμενο βήμα τα πλοία προς την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά να κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Όλα αυτά προς όφελος του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Για τα εγκαίνια παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, όπου τόνισε πως τα ευχάριστα νέα συνεχίζονται για το δήμο και για την Κυλλήνη, με τα εγκαίνια του προγράμματος ELEMED με την ηλεκτροδότηση πλοίων για πρώτη φορά σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. «Ένα μεγάλο έργο θα γίνει πραγματικότητα στην Κυλλήνη. Στις 20 Δεκεμβρίου η Κυλλήνη μπαίνει στο χάρτη της Ευρώπης σαν πρώτο λιμάνι που εφαρμόζει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο θα επεκταθεί σε όλη τη Μεσόγειο και τα λιμάνια της Ευρώπης. Το ELEMED χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με αυτά του Πειραιά, της Λεμεσού Κύπρου και του Κόπερ της Σλοβενίας. Οι εναλλακτικές λύσεις για τα καύσιμα έχουν ξεκινήσει και σε άλλα κράτη της Ευρώπης. Με την ηλεκτροδότηση ξεκινά από την Κυλλήνη την Πέμπτη. Μέχρι το 2025 θα έχει γίνει υποχρεωτικό ως μέτρο σε όλα τα λιμάνια της Ευρώπης. Η πράσινη ναυτιλία γίνεται πραγματικότητα, ξεκινώντας με μια θέση στο λιμάνι της Κυλλήνης. Η ηχορύπανση και η μόλυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή μπορεί να μειωθεί αισθητά. Σε δεύτερο στάδιο θα έχουμε επέκταση με άλλες τέσσερις θέσεις και με έναν φορτιστή. Το επόμενο βήμα είναι τα καράβια να κινούνται στην πορθμειακή γραμμή προς Ζάκυνθο και Κεφαλονιά μόνο με ρεύμα. Αυτό θα έχει μεγάλο όφελος στο χώρο των ναυτιλιακών μεταφορών. Ακόμα για το λιμάνι μας έχουμε σχεδιάσει εναλλακτική πηγή προμήθειας ρεύματος με φωτοβολταϊκά στο λιμάνι και για τη λιμενική εγκατάσταση»

Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα μετά τις εναρκτήριες ομιλίες του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, του δημάρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ και του διευθύνοντα συμβούλου της Levante Ferries Ευστράτιου Απέργη, θα γίνει η τελετή των εγκαινίων και η ξενάγηση στη λιμενική εγκατάσταση.

Ακολούθως στο χώρο δεξιώσεων Semeli θα γίνουν οι παρουσιάσεις από τους εκπροσώπους της Lloyd’s Register, τον διευθυντή Τεχνολογίας και Καινοτομίας Τμήματος Θαλασσίων & Υπεράκτιων Δραστηριοτήτων Νότιας Ευρώπης Παναγιώτη Μήτρου και τον εκτελεστικό διευθυντή διαχείρισης έργου Θεόδωρο Κουρμπέλη. Στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση σχετικά με το αν μπορεί η Κυλλήνη να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ανατολική Μεσόγειο στο διάλογο για τα εναλλακτικά καύσιμα παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας κ. Σαντορινιού.

Τέλος θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν των προσκεκλημένων