Ποτά “μπόμπες” στην αγορά – Το ΣΔΟΕ εντόπισε 4 χώρους παράνομης εμφιάλωσης

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο άτομα ηλικίας 60 και 51 ετών

Τέσσερις χώρους παράνομης εμφιάλωσης νοθευμένων ποτών εντόπισε το ΣΔΟΕ σε Αθήνα και Άγιο Δημήτριο ύστερα από πολύμηνη έρευνα όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ενώ για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο άτομα ηλικίας 60 και 51 ετών, αντίστοιχα, εις βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, παράβαση του νόμου περί σημάτων και αθεμίτου ανταγωνισμού, καθώς και του Αγορανομικού Κώδικα.

Ειδικότερα, τέσσερις χώρους παράνομης εμφιάλωσης και αποθήκευσης παράνομων – νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και πλαστών υλικών εμφιάλωσης και συσκευασίας αλκοολούχων ποτών (πώματα, μεμβράνες αυτοκόλλητες ετικέτες, χαρτοκιβώτια επώνυμων αλκοολούχων) εντόπισε η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στις 03/10/2023, σε αποθηκευτικούς χώρους, οχήματα και οικίες εμπλεκόμενων προσώπων, στις περιοχές της Αθήνας και του Αγίου Δημητρίου Αττικής. Η Υπηρεσία ύστερα από πολύμηνη, μεθοδική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με λαθρεμπορία προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. προχώρησε στη συγκεκριμένη επιχείρηση, στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ.

Στα σημεία ελέγχου κατασχέθηκαν μηχανήματα εμφιάλωσης, πλήρωσης φιαλών, αντλίες με αντίστοιχα φίλτρα καθαρισμού ύδατος, 1.380 πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες και 706 πλαστά πώματα επώνυμων αλκοολούχων ποτών, 40 χαρτοκιβώτια συσκευασίας και 2.249 κενές φιάλες επώνυμων αλκοολούχων ποτών (έτοιμες προς πλήρωση), εργαλεία κόλλησης ετικετών, καθώς και συνολικά 430lt αλκοολούχων ποτών που εμπεριέχονταν σε 382 τεμάχια φιαλών αλκοολούχων ποτών επώνυμων εταιριών ευρείας κατανάλωσης, PET και δεξαμενές, έτοιμα προς διάθεση. Το σύνολο των κατασχεθεισών ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών στερούντο φορολογικών και τελωνειακών παραστατικών. Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό ύψους 4.400€, καθώς και αντικείμενα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί παράνομης οπλοκατοχή.


Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο άτομα ηλικίας 60 και 51 ετών

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο άτομα (ημεδαπός και αλλοδαπός) ηλικίας 60 και 51 ετών, αντίστοιχα, εις βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, παράβαση του νόμου περί σημάτων και αθεμίτου ανταγωνισμού, καθώς και του Αγορανομικού Κώδικα, στο δε ένα εκ των ανωτέρω ατόμων σχηματίσθηκε επιπλέον δικογραφία και για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής. Ένα τρίτο ημεδαπό άτομο, ηλικίας 30 ετών διέφυγε της σύλληψης και αναζητείται.

Έγινε λήψη δειγμάτων, ώστε αυτά να εξετασθούν εργαστηριακά από τη Χημική Υπηρεσία και να διαπιστωθεί τυχόν επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία, ενώ οι κατασχεθείσες ποσότητες αλκοολούχων ποτών μεταφέρθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους προς φύλαξη και ενημερώθηκε το αρμόδιο Τελωνείο για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών.

Ενημερώθηκαν οι δικαιούχοι των σημάτων (παραγωγοί αλκοολούχων ποτών) που έφεραν στην επιφάνειά τους οι πλαστές φιάλες επωνύμων αλκοολούχων ποτών για τον προσδιορισμό της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν.
Το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών εκτείνεται πέρα από τα σύνορα οποιαδήποτε χώρας και αποτελεί σημαντική παγκόσμια απειλή για την υγεία των πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του το Σ.Δ.Ο.Ε. αναφέρει ότι συνεχίζει σε αμείωτους ρυθμούς τη μάχη κατά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και λοιπές διωκτικές αρχές για την εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων και την μείωση του κινδύνου που ενέχουν τα προϊόντα παράνομης διακίνησης για την δημόσια υγεία και την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών, αλλά και των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας και κατ΄ επέκταση της Ε.Ε., προλαμβάνοντας την απάτη σε όλες της τις μορφές.