Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον πολιούχο του Ναυπλίου Άγιο Αναστάσιο

Τη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου το Ναύπλιο γιόρτασε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τον Πολιούχο του Άγιο Αναστάσιο με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα προσκυνηματικό ναό στην πόλη, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023. Κατά την θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος ,οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο και συγχοροστατούντων του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Κεράμων Βαρθολομαίου ,από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου στην πόλη προς ευλογία των κατοίκων. Στη λιτανευτική πομπή συμμετείχαν μαθητές από τα σχολεία της πόλης με προπομπό την δημοτική φιλαρμονική του Δήμου Ναυπλιέων.

Κατά τις Ιερές ακολουθίες έψαλλε ο Νικόλαος Ταμπρατζής, Πρωτοψάλτης και καθηγητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης και ο πρωτοψάλτης και αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Κωνσταντίνος Ρούτουλας.

Ο Αναστάσιος ήταν ζωγράφος και κατοικούσε στο Ναύπλιο. Εξαιτίας μιας ερωτικής απογοήτευσης, έγινε μουσουλμάνος. Όταν θέλησε να ξαναγίνει χριστιανός, καταδικάσθηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Προτού οδηγηθεί στον τόπο της εκτέλεσής του, λυντσαρίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος την 1η Φεβρουαρίου 1655.

Ο εφημέριος το ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Οικονόμου ,ευχαρίστησε θερμά τους Μητροπολίτες που λάμπρυναν την πανήγυρη με την παρουσία τους καθώς και το Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο για την συνδρομή τους στους εορτασμούς του Αγίου.

Απολυτίκιον του Αγίου Αναστασίου Ήχος α΄

«Τοις ξίφεσιν το σώμα εις λεπτά μερισθέντος σου,υπ’Αγαρηνών των αθέων μέγας ώφθης εν μάρτυσιν.Και πλήρης θείας χάριτος δειχθείς θαυμάσιος εγένου τοις πιστοίς.Διά τούτο και ημείς σου την μνήμην την φαιδράν Αναστάσιε εκτελούμεν . Χαίροις ουν νεομάρτυς του Χριστού ,χαίροις το ημέτερον καύχημα και χαίροις ο πολιούχος τε Ναυπλίου ένδοξε» «Αναστάσιος συγκοπείς σαρκός μέλη. Άρτιος έσται εσχάτη αναστάσει.»