“Πλαφόν τώρα στην αύξηση ενοικίου για φοιτητική στέγη”

Παρέμβαση Σταύρου Αραχωβίτη

Τη θέσπιση πλαφόν στην αύξηση του μισθώματος στα οικιστικά – φοιτητικά μισθωτήρια και τη λήψη μέτρων προστασίας της φοιτητικής διαβίωσης, ζητούν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖA-ΠΣ,μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης, με Ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην Ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισης Β. Κόκκαλη, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τη φετινή χρονιά, οι φοιτητές και οι γονείς τους αντιμετωπίζουν πολλαπλά θέματα στη μίσθωση της κατοικίας, εξαιτίας των ιδιαιτέρως αυξημένων ενοικίων, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας αλλά και στα μικρότερα όπως αυτό της Σπάρτης και επιπλέον εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς διαθέσιμων ακινήτων.

Η ραγδαία αύξηση των μισθωμάτων στις φοιτητικές κατοικίες, σε συνδυασμό με την ανυπολόγιστη αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που αναμένεται να εξελιχθεί επί τω χείρω, καθώς και των καυσίμων, που συμπαρασύρουν σε ανατιμήσεις βασικά καταναλωτικά αγαθά, αναγκαία για την στοιχείωδη διαβίωση, καθιστούν για την επόμενη περίοδο, την αξιοπρεπή διαβίωση των φοιτητών και την “φοιτητική καθημερινότητα”, δυσβάσταχτη, για τους ίδιους τους φοιτητές και τους γονείς τους.

Οι συνθήκες αυτές καθιστούν το κόστος διαβίωσης των φοιτητών σχεδόν απαγορευτικό, και οι γονείς καλούνται να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης των ιδίων και συντήρησης της οικογενειακής τους στέγης, ταυτόχρονα πλέον με τη συντήρηση και δεύτερης κατοικίας και διαβίωσης των φοιτητών. Το  πρόβλημα είναι σε τέτοιο βαθμό, ώστε πολλοί γονείς εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο μετάθεσης του χρόνου των σπουδών και την αναστολή φοίτησης.

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει, ώστε να διατηρήσει σε ανεκτά επίπεδα τις αυξήσεις στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, προκειμένου να προστατευθούν οι οικογένειες και να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις εγκατάλειψης των σπουδών λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Οι δύο υπουργοί καλούνται να ενημερώσουν τη Βουλή αν πρόκειται να θεσπίσουν ανώτατο όριο – πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων και αν θα προβούν στη λήψη και άλλων αναγκαίων μέτρων, ώστε να υπάρχει πρόσθετη και ειδική κοινωνική προστασία των γονέων και των ίδιων των φοιτητών, για να καταστεί δυνατή η συντήρηση της φοιτητικής κατοικίας και η διαβίωσή τους.