Πύργος: Στα «κάγκελα» για τον πλειστηριασμό με απεργία διαρκείας

Αντιμέτωπος με την κατάσχεση του ακινήτου του και τον πλειστηριασμό αυτού, προς όφελος τράπεζας, βρίσκεται ο γνωστός επιχειρηματίας Γιώργος Δούνιας στον Πύργο. Από χθες ξεκίνησε απεργία διαρκείας προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που και ο ίδιος χαρακτηρίζει παράνομο και να καταστήσει το κατάστημά του στην οδό Γερμανού ως κέντρο αγώνα κατά των πλειστηριασμών και για άλλους πολίτες. Η επιχείρηση του κ. Δούνια λειτουργεί από το 1981, το ακίνητο αγοράστηκε από τον πατέρα του το 1999, ενώ για τις ανάγκες που υπήρξαν ελήφθη δάνειο – επιχειρηματικό και όχι στεγαστικό – το 2009.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εμπόρων βιοτεχνών επαγγελματιών Πύργου, βρίσκεται εδώ και μήνες αντιμέτωπος με τον πλειστηριασμό του ακινήτου του από μεγάλη τράπεζα. Ο πρώτος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός έγινε στις 11 Ιουλίου 2018 και υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Αμαλιάδας προκειμένου να ανακόψει τη διαδικασία. Χθες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να καταγγείλει για ακόμα μια φορά το καθεστώς των πλειστηριασμών και να προαναγγείλει την έναρξη ενός αγώνα διαρκείας για το θέμα.

Ο Γιώργος Δούνιας αναφερόμενος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό δήλωσε πως «… είναι παράνομος για τους εξής λόγους: πρώτον, είναι ηλεκτρονικός πλειστηριασμός και όπως όλοι αυτού του είδους οι πλειστηριασμοί είναι άκυροι λόγω μη διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα και της διαφάνειας της όλης διαδικασίας.
Μάλιστα έχει γίνει και αίτηση ακύρωσης του συγκεκριμένου νόμου στο ΣτΕ από έγκριτους δικηγόρους και συλλογικότητες. Οι πλειστηριασμοί οφείλουν να γίνονται στον φυσικό τους χώρο, που αυτός είναι τα δικαστήρια, υπό την επίβλεψη πάντα δικαστικού λειτουργού.
Δεύτερον, η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα αφού βρίσκεται ακόμα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Μάλιστα αυτή την Τετάρτη γίνεται στα δικαστήρια η αίτηση ανακοπής που έχουμε κάνει κατά της τράπεζας.
Τρίτον, ο πλειστηριασμός έγινε για το ποσό των 30.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος από το συνολικό δάνειο. Η συνολική οφειλή είναι της τάξεως των 130.000 ευρώ, ενώ η αξία του κτιρίου υπερκαλύπτει το σύνολο της οφειλής. Το αποτέλεσμα; Και χάνουμε το κτίριο στην ουσία τζάμπα αλλά και συνεχίζουμε να χρωστάμε στην τράπεζα, χωρίς μάλιστα να έχουμε τη δυνατότητα εξόφλησης αυτού, αφού στην ουσία μας παίρνουν το μαγαζί, που είναι το μέρος, από το οποίο μπορούμε να βγάλουμε το εισόδημα για να εξοφλήσουμε την τράπεζα» εξήγησε για την περίπτωσή του.

Ο κ. Δούνιας σημείωσε πως «…στην ουσία εμείς βιώνουμε σε μικρογραφία αυτό που έχει συμβεί στην ίδια  την χώρα. Αφού ξεπούλησαν ολόκληρη τη χώρα, ολόκληρες τις υποδομές, αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα, τηλεπικοινωνίες, σε μάλιστα εξευτελιστικές τιμές, αφού στην ουσία απαξιώθηκε όλη η δημόσια περιουσία, στη συνέχεια έρχονται να πάρουν την ιδιωτική περιουσία των πολιτών. Το αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται 100.000 πλειστηριασμοί. Οφείλουμε να αντισταθούμε σε αυτό το κοινωνικό έγκλημα που συντελείται στην χώρα».

Ο πρόεδρος του συλλόγου εμπόρων βιοτεχνών επαγγελματιών Πύργου επισήμανε πως οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί δύο και τρεις φορές, με το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης, να φτάνει στο ποσό των 230 δις ευρώ που αφορά όλα αυτά τα κόκκινα δάνεια που έχουν οι πολίτες. «Στην πράξη όλα αυτά τα δάνεια έχουν εξοφληθεί και αυτό αποδεικνύεται πανεύκολα διότι αυτή τη στιγμή οι τράπεζες πουλάνε τα δάνεια σε 2-3% της αξίας τους σε ξένα funds χωρίς όμως να έχει την δυνατότητα ο δανειολήπτης να αγοράσει αυτός το δάνειο του» είπε και στάθηκε ξανά στο αίτημά του.
«Έμεις ζητάμε τα εξής: Θέλουμε την ακύρωση αυτού του παράνομου πλειστηριασμού καθώς και όλων των παράνομων πλειστηριασμών που έχουν γίνει και δεύτερον, ζητάμε την διαγραφή μέρους του χρέους που έχουμε ανάλογα με την έκπτωση που είχαμε σαν κατάστημα την περίοδο της κρίσης όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να καταστεί το δάνειο βιώσιμο και να μπορέσουμε να το αποπληρώσουμε και να μας μείνει και η επιχείρηση μας και το ακίνητο έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε εργασία εργαζόμενους. Να μην είμαστε άλλο ένα κλειστό μαγαζί και να προστεθούμε στα τόσα που ήδη υπάρχουν» εξήγησε.

Αγώνας διαρκείας

Ο κ. Δούνιας ανήγγειλε την έναρξη ενός κινηματικού αγώνα, παράλληλα με το δικαστικό που ήδη έχει ξεκινήσει. «Αποφάσισα να ξεκινήσω απεργία διαρκείας. Θα μετατρέψω το ακίνητο αυτό που πάει να πάρει τράπεζα, σε κέντρο αγώνα κατά των πλειστηριασμών.
Έχουμε δημιουργήσει επίσης σελίδα στο facebook με τίτλο «απεργία διαρκείας», για ενημέρωση προς όλους τους πολίτες. Όσοι πολίτες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και όσοι πολίτες θεωρούν ότι είναι δίκαιο αυτό που έχω ξεκινήσει μαζί με το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, να στηρίξουν και να βοηθήσουν τον αγώνα» είπε και κάλεσε τον κόσμο να βρεθεί αύριο Τετάρτη στις 9, στα Δικαστήρια του Πύργου για την εκδίκαση της αίτησης ανακοπής που έχει υποβάλει κατά της τράπεζας.

Στο πλευρό του Γιώργου Δούνια βρέθηκαν και αρκετοί θεσμικοί φορείς για να στηρίξουν τον αγώνα του.
Το μέλος της επιτροπής κατά των πλειστηριασμών Λάζαρος Ασμής σε δηλώσεις του τόνισε ότι «… σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ισχυροποιηθεί και πάλι ένα κοινωνικό κίνημα. Χωρίς πολιτικούς κηδεμόνες, ένα κοινό που να μην εξαρτάται από κηδεμόνες. Χρειαζόμαστε ο αγώνας μας και η αλληλεγγύη μας να ξεκινήσει από τα κάτω, από τα πρωτοβάθμια σωματεία, από το ευρύτερο κοινωνικό κίνημα, να βγούμε πάλι στους δρόμους να προστατέψουμε τα σπίτια μας τις περιουσίες του λαού αλλά και την δημόσια περιουσία η οποία ξεπουλιέται με την ίδια ένταση όπως και στο προηγούμενο διάστημα. Νομίζω ότι είναι ευκαιρία με αφορμή και αυτή την δικαστική διαδικασία που έχουμε την Τετάρτη, να είμαστε όλοι εκεί και να πούμε ένα μεγάλο όχι»

Ο Γενικός Γραμματέας του επιχειρηματικού συλλόγου Ηλείας Γιώργος Αναγνωστόπουλος, βρέθηκε και αυτός στο πλευρό του φίλου και συναδέλφου του Γιώργου Δούνια. «Θεωρώ άδικο αυτό που γίνεται με τις τράπεζες και ο λόγος είναι εμφανής, οι τράπεζες είναι πάνω από τις κυβερνήσεις κι αυτό το είδαμε πρόσφατα.
Ενώ η κυβέρνηση θεσμοθέτησε για τα πυρόπληκτά δάνεια να μπορούν να κανονιστούν, πρέπει να συμφωνήσει και η Ένωση Ελλήνων Τραπεζών. Αυτό δείχνει ότι είναι μία ανεξάρτητη αρχή πάνω από τις κυβερνήσεις, που λειτουργούν αυτόνομα και ανεξάρτητά. Γι’ αυτό θεωρώ ότι πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας κατά των τραπεζών».

Τέλος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γιάννης Βένδρας σημείωσε και αυτός από την πλευρά του πως «… το εργατικό κέντρο όπως γνωρίζετε συμμετέχει στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Θεωρούμε όλη αυτή την διαδικασία άδικη και πολύ σκληρή για τους ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια τους και την περιουσία τους. Δυστυχώς από το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», φτάνουμε τώρα όλα τα σπίτια να περνάνε στις τράπεζες.
Εμείς θα συμπαρασταθούμε και συμπαραστεκόμαστε και στην συγκεκριμένη διαδικασία, στον συντοπίτη μας Γιώργο Δούνια, που μέσα από μία διαδικασία που κατά τη γνώμη και την δική μας είναι άκυρη, χάνει την περιουσία του και σε όλους τους συνανθρώπους μας που θα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα στη συνέχεια. Τους καλούμε σε τέτοιες περιπτώσεις να έρχονται στο εργατικό κέντρο, προκειμένου κι εμείς όσο μπορούμε να βοηθήσουμε μέχρι να βρεθεί λύση.
Βέβαια με τον καινούριο νόμο όπως γνωρίζετε, μπήκαν κάποια κριτήρια, όμως ο νόμος είναι απρόσωπος, πολύ σκληρός, δεν επεμβαίνουν τα δικαστήρια και εκεί θα υπάρξει το μεγάλο πρόβλημα στη συνέχεια, εκτιμούμε σαν εργατικό κέντρο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ilialive