Πινακοθήκη Σπάρτης | Κορυφαίες προσωπικότητες στα εγκαίνια της νέας έκθεσης

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα εγκαινιάστηκε, το Σάββατο, η μόνιμη έκθεση στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη – Παράρτημα Σπάρτης, με γενικό τίτλο Νεοελληνική Τέχνη 19ος – 20ος αιώνας. Μεταξύ των παρευρισκομένων, η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και η Ευγενία Κουμάνταρου.

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, το πρώτο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, που ιδρύθηκε με δωρεά του Γιάννη Κουμάνταρου, το 1982,  εγκαινίασε τη νέα μόνιμη έκθεση, μετά από την ανακαίνιση του χώρου, που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της εταιρείας ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD.

Στον πρώτο όροφο της Πινακοθήκης, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο, παρουσιάζεται ένα συνοπτικό διάγραµµα της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης, που έγινε µε γνώµονα τις κυριότερες καλλιτεχνικές τάσεις και τα σηµαντικότερα θέµατα, που αναπτύχθηκαν από τα πρώτα χρόνια της δηµιουργίας του ελληνικού κράτους µέχρι τις µέρες µας.

Η θεματογραφία της μόνιμης συλλογής περιλαμβάνει ιστορική ζωγραφική, πορτρέτο, αρχαιότητα, ηθογραφία, συμβολισμό, υπαιθρισμό, προβληματισμούς γύρω από το ελληνικό φως και  την ελληνικότητα, αφαιρετική και αφηρημένη τέχνη.

Η μόνιμη έκθεση  περιλαμβάνει ογδόντα δύο [82] έργα, ζωγραφικά και γλυπτά (έντεκα), σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών: Βρυζάκη, Δρόση, Κουνελάκη, Χαλεπά, Λύτρα, Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Δημητριάδη, Μαλέα, Νίκου Λύτρα, Παπαλουκά,  Οικονόμου,  Μπουζιάνη, Τριανταφυλλίδη, Γουναρόπουλου, Κόντογλου, Θεόφιλου, Τσαρούχη, Διαμαντόπουλου, Μόραλη, Αβραμίδη, Καπράλου, Σπυρόπουλου, Στάμου, Ευθυμιάδη-Μενεγάκη, Μυταρά, Φασιανού, Γαΐτη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Ιδέα-συντονισμός: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου

Μουσειολογική μελέτη, επιμέλεια έκθεσης: Έφη Αγαθονίκου, προϊσταμένη διεύθυνσης συλλογών, μουσειολογικού και καλλιτεχνικού προγραμματισμού  Συνεργασία: Μόνικα Διαμαντή, επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ, υπεύθυνη του παραρτήματος Σπάρτης

Μουσειογραφική μελέτη: Christine Longuepée, αρχιτέκτων

Επιμέλεια εποπτικού υλικού:  Θύμιος Πρεσβύτης, γραφίστας

Συντονισμός και εποπτεία των εργασιών της ανακαίνισης της Πινακοθήκης και των κατασκευών της έκθεσης: Γιώργος Γιαξόγλου, αρχιτέκτων, Σπάρτη

Όλες οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν από τοπικά συνεργεία.

Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης
Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 123 & Θερμοπυλών, Τ.Κ. 23100
Τηλ: 27310 81822, 27310 81557

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Kυριακή: 08:00 – 15:00
Tετάρτη: 12:00-19:00,Tρίτη: Kλειστά