Εικόνες από την περιφορά του Επιταφίου στη Σπάρτη

Με περιορισμούς πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου

Η ακολουθία του Επιταφίου τελέστηκε στους ναούς της Σπάρτης, ενώ η περιφορά του περιορίστηκε στο προαύλιο των εκκλησιών για την προστασία της δημόσια υγείας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το προσκύνημα του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε εκτός ναού, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους.

Το απόγευμα της Μ. Παρασκευής ξεκίνησε η ακολουθία του Ιερού Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Οι πιστοί, με την τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ναού, για να συμπροσευχηθούν και να ψάλουν τα Εγκώμια του Επιτάφιου θρήνου.

Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στα συγκλονιστικά γεγονότα της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Κυρίου, που πιστοποιούν την ανθρώπινη φύση Του και την θεϊκή Του υπόσταση και τα οποία έχουν σημαδέψει εδώ και 2.000 χρόνια την ιστορία της ανθρωπότητας. Ιδιαίτερα η Σταύρωση, επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, προκαλεί χαρμολύπη, αφού αποκάλυψε τις αδυναμίες του ανθρώπου, αλλά και την απέραντη αγάπη του Θεού προς τον Άνθρωπο. Ο Χριστός αποτελεί, όπως έγραψε και ο ιερός Χρυσόστομος, την τροφή, το ποτό, την στέγη και το ένδυμα του κάθε ανθρώπου και γι” αυτό θα πρέπει να Του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας με ισόβιο αγώνα για εφαρμογή του θελήματος Του και με έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας. Καταλήγοντας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, κάνοντας ένα παραλληλισμό με τα αναγκαία μέτρα για την πανδημία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο μόνος συνωστισμός που θα πρέπει να επιτρέπεται στην εποχή μας είναι αυτός μπροστά στον Χριστό, όπου θα πρέπει να ζητήσουμε με ειλικρινή μετάνοια το έλεος Του.

Φέτος, δυστυχώς, λόγω των υγειονομικών μέτρων, δεν πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των Επιταφίων των τεσσάρων Ενοριών της πόλης στην κεντρική πλατεία και η τέλεση δέησης εκεί από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας. Ωστόσο, η δέηση εψάλη στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού, αφού προηγήθηκε περιφορά του Επιταφίου, χωρίς το κουβούκλιό του, πέριξ του Ναού.

Στην ακολουθία παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Πολίτης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης.

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ιερείς, νεωκόροι, ψάλτες και λοιπό προσωπικό των ορθόδοξων ναών υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν διάδοση του ιού κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τελετών. Εντός του ναού επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ., με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ και στον προαύλιο χώρο συστήνεται η τήρηση αποστάσεων, ιδανικά 10 μέτρων ο ένας από τον άλλον.

Με πληροφορίες & εικόνες από την ιστοσελίδα:  immspartis.gr