Πελοπόννησος | Ολοκληρώνονται οι υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων

Όσα δήλωσε ο Περιφερειάρχης κατά τη χθεσινή έναρξη λειτουργίας της μονάδας Παλαιόχουνης

“Το ξεκίνημα λειτουργίας της μονάδας στην Καλλιρρόη δίνει τέλος στην αγωνία των δημοτικών αρχών της Μεσσηνίας ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στο δυσάρεστο φαινόμενο -κυριότατα από περιβαλλοντικής, αλλά και αισθητικής, άποψης- των ανεξέλεγκτων χώρων εναπόθεσης και τους σωρούς των σκουπιδιών σε διάφορες περιοχές”.

Αυτό σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, χθες Τετάρτη 10 Μαΐου, μιλώντας στον χώρο της πιο πάνω μονάδας, λίγο αφ’ ότου δύο απορριμματοφόρα -ένα από τον Δήμο Οιχαλίας και έναν από τον Δήμο Τριφυλίας- είχαν διαθέσει τα πρώτα φορτία απορριμμάτων προς διαχείριση.

Ο περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι σε αυτή την μεταβατική φάση λειτουργίας, τα απορρίμματα μετά την διαλογή των οργανικών και των ανακυκλώσιμων, θα δεματοποιούνται και θα τοποθετούνται στον ΧΥΤΥ, από τον οποίον -όπως δήλωσε, δεν θα υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Σταδιακά, πρόσθεσε, θα αυξάνεται η ροή των απορριμματοφόρων και οι ποσότητες που θα παραλαμβάνονται, με τον σχετικό προγραμματισμό να προβλέπει ότι στις 5 του ερχόμενου Ιουνίου θα ξεκινήσει η κανονική παραλαβή.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι σε ένα μήνα περίπου αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί και η ανάλογη μονάδα στην Σκάλα, για τους δήμους της Λακωνίας, με την οποία -όπως είπε- “ολοκληρώνεται και το έργο ως προς τις απαιτούμενες υποδομές στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου”.

“ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ”

Ας σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Π. Νίκας συναντήθηκε και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο της μονάδας και οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την επιλογή του χώρου:

“Προς τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο της μονάδας και με αξιοπρέπεια εξέφρασαν την αντίθεσή τους, επαναλαμβάνω τη δήλωσή μου ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία της. Κατανοώ όλα όσα λένε, ωστόσο υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων και μια κατεύθυνση που δεν μπορούμε να παραβούμε”, σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι ζήτησε τη συνεργασία τους καθώς και ότι θα έχουν την δυνατότητα και αυτοί να διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι ότι δεν θα υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση -συγκροτώντας μία επιτροπή εφόσον το επιθυμούν”.