Πελοπόννησος και … κορωνοϊός | Όλα τα τελευταία νέα

Ρεπορτάζ FLY 89.7 και www.flynews.gr

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FLY, σταθερή παραμένει η κατάσταση ως προς τα κρούσματα κορωνοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μέχρι αυτήν την ώρα, το σύνολο των προσβληθέντων από τον COVID-19 ανέρχεται στα 16 άτομα. Τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα κατεγράφη σε Τοπική Κοινότητα της Νεμέας και αφορά έναν ηλικιωμένο, ο οποίος έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ως προς τους νομούς, ο χάρτης των ασθενών διαμορφώνεται ως εξής:

  • ΠΕ Αργολίδας: τρία
  • ΠΕ Αρκαδίας: τρία
  • ΠΕ Κορινθίας: ένα
  • ΠΕ Λακωνίας: ένα
  • Υπενθυμίζεται ότι ο ηλικιωμένος από τη Μάνη, ο οποίος είχε μεταβεί στο νομό μας από την Αθήνα, εξετάστηκε, διαγνώστηκε θετικός στον COVID-19 και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής. Σήμερα, έχοντας ξεπεράσει το εν λόγω πρόβλημα υγείας, βρίσκεται στο σπίτι του
  • ΠΕ Μεσσηνίας: οκτώ
  • Το βράδυ της Παρασκευής, ένας 44χρονος άνδρας που είχε προσβληθεί από τον covid19 και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, έχασε την μάχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας έπασχε από βαρύ υποκείμενο νόσημα, λέμφωμα και αρχικά νοσηλευόταν στην αιματολογική κλινική του νοσοκομείου όπου και φέρεται να κόλλησε τον ιό.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 12 άνδρες και 4 γυναίκες, με τους 2 να έχουν πάρει εξιτήριο.

Κατά τα άλλα, η διαδικασία των εξετάσεων σε πολίτες που μεταβαίνουν στα Νοσοκομεία της Πελοποννήσου, συνεχίζεται κανονικά, με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά πλην των παραπάνω περιπτώσεων.

Ανταποκρίνονται οι πολίτες στα μέτρα

Μέχρι στιγμής, οι πολίτες της Πελοποννήσου επιδεικνύουν ώριμη συμπεριφορά και τηρούν το πλαίσιο που έχει επιβληθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τρίπολη, στην οποία χθες σημειώθηκαν μόνο δύο περιπτώσεις παράβασης των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του FLY, στην Πελοπόννησο, σύμφωνα και με ανακοίνωση της Αστυνομίας, τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν 34 περιπτώσεις μη συμμόρφωσης πολιτών στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Τα ευχάριστα νέα

Οι ευχάριστες ειδήσεις των ημερών αφορούν δωρεές επιφανών Πελοποννησίων (Βαλιώτης, Καρέλιας κλπ), οι οποίοι στέκονται αλληλέγγυοι αυτές τις δύσκολες ώρες, εξοπλίζοντας νοσοκομεία με απαραίτητο ιατρικό υλικό. Παράλληλα, η περιφερειακή αρχή ανακοίνωσε ότι παραδίδονται 6 οικίσκοι τύπου isobox σε ισάριθμα κέντρα της Πελοποννήσου. Ήδη τρεις οικίσκοι τύπου isobox παραδόθηκαν την Παρασκευή 3 Απριλίου, στα Κέντρα Υγείας Αρεόπολης, Γυθείου και Βλαχιώτη.Τέλος, το Νοσοκομείο Καλαμάτας έλαβε μηχάνημα μοριακής ανάλυσης, το οποίο πραγματοποιεί εξετάσεις και για τον κορωνοϊό, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του FLY.

Κραυγή αγωνίας από την αγορά

Έρευνα στην αγορά πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα ο ραδιοφωνικός σταθμός FLY 89.7 και η ενημερωτική ιστοσελίδα flynews. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είδαν τον τζίρο τους να κατρακυλά, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων. Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι αρκετά καταστήματα δεν θα ανοίξουν ξανά, όταν εκτονωθεί η κατάσταση και λήξει ο συναγερμός. Χαρακτηριστικές πάντως είναι οι προσπάθειες φορέων της αγοράς να διεκδικήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών, μέσα από επίσημες επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία. Φυσικά, μεγάλοι χαμένοι είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να μαραζώνει στις αποθήκες. Ενδεικτικά, ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά και αμνοερίφια βρίσκονται στον πυρήνα του προβλήματος.

Η κουλτούρα των … κακοπληρωτών

Τέλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του FLY, ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση σε δημοτικές υπηρεσίες, τράπεζες και οργανισμούς, μιας και τείνει να επανέλθει η κουλτούρα της παύσης πληρωμών από την πλευρά εκείνων των πολιτών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση και -παρά την οικονομική τους δυνατότητα-  δεν επιδεικνύουν την ελάχιστη συνέπεια στις υποχρεώσεις τους.