Παστοκύδωνο από τη Μαίρη Παναγάκου

Μία ακόμα μοναδική συνταγή

Υλικά
1 1/2 κιλό κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη
1 κλαδί αρμπαρόριζα
λίγο αλάτι
χυμό από 1 λεμόνι

Τρόπος παρασκευής
1.    Πλένετε καλά και τρίβετε εξωτερικά τα κυδώνια να φύγει το χνούδι. Κόβετε σε κομμάτια τα κυδώνια μαζί με το εσωτερικό τους. Τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με νερό.
Τα σιγοβράζετε για 2 1/2 ώρες και τα βάζετε σε σουρωτήρι με τουλουπάνι, επάνω από μεγάλο μπολ.
2.    Αφήνετε να στραγγίσουν πολύ καλά, χωρίς καθόλου πολτό για να γίνει διάφανος ο πελτές του παστοκύδωνου. Μετράτε για κάθε 4 φλ τσ χυμό, 2 φλ τσ ζάχαρη και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα.
Προσθέτετε επίσης λίγο αλάτι και βράζετε μέχρι να δέσει. Είναι έτοιμο όταν στάζετε 1 σταγόνα σε ένα ποτήρι κρύο νερό. Αν σταθεί για λίγο στην επιφάνεια και μετά βυθίζεται, τότε είναι έτοιμο.
3.    Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, απλώνετε σε ταψί ή μαρμάρινη επιφάνεια, 2 δάχτυλα πάχος περίπου και αφήνετε να κρυώσει. Το κόβετε σε κομμάτια της αρεσκείας σας και το τοποθετείτε σε γυάλινο
φαρδύ βάζο που κλείνει καλά. Διατηρείται στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.