Παρόντες στην κινητοποίηση οι συνταξιούχοι Λακωνίας

Το σωματείο μας συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση την ημέρα της γενικής απεργίας που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς στην πλατεία της Σπάρτης. Ευχαριστούμε τους συνάδελφους και συναδέλφισσες που αγνόησαν την βροχή και το κρύο και ήλθαν να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην αντιλαϊκή πολιτική που για χρόνια τώρα ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος μας Βασίλης Σαραντόπουλος απηύθυνε την κύρια ομιλία. Παραθέτουμε κάποια από τα σημεία.

« Καμία συνθηκολόγηση με τα ελάχιστα, με τους άθλιους μισθούς, με την κακοπληρωμένη εργασία των ολιγόμηνων προγραμμάτων απασχόλησης, με την ανεργία. Μόνο η δική μας πάλη, η αγωνιστική δράση, η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές, για να μπουν οι δικές μας ανάγκες μπροστά!

Διεκδικούμε:
Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751€ για όλους.

Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους

Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις!

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

Απαιτούμε υποδομές εδώ και τώρα, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι.

Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες.» …….

….. «Η Κυβέρνηση κάτω από την αδιάκοπη, επίμονη μαζική και αποφασιστική αντίδραση των συνταξιούχων προσπαθεί και εν όψει εκλογών να κάνει ελιγμούς με την αναβολή της εφαρμογής της διάταξης του νόμου για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Η απάντηση του κινήματος των συνταξιούχων που δεν είναι ένα συντεχνιακό κίνημα απαιτεί:

• Την πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των διατάξεών του.
• Την επαναφορά του ΕΚΑΣ
• Των συντάξεων χηρείας
• Του οικογενειακού επιδόματος
• Τον υπολογισμό των συντάξεων των νέων συνταξιούχων (δηλ από τον Ιούνη του 2016) με βάση τα προ νόμου δεδομένα

Απαιτούμε την κατάργηση όλων των αντί ασφαλιστικών νόμων και μέτρων, την επιστροφή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών στο ύψος που ήταν πριν την κρίση και επιστροφή 13ου και 14ου μισθού.

Δεν ξεγελιόμαστε από τα προεκλογικά τερτίπια της κυβέρνησης και των κομμάτων που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο δίνοντάς μας πίσω λίγα ψίχουλα από τα καρβέλια που μας άρπαξαν για να φτιάχνουν τα τερατώδη πλεονάσματα μέχρι το 2060.»

«Η τακτική της κυβέρνησης και όσων στην ουσία την στηρίζουν είναι αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη. Ζούμε το τελευταίο διάστημα αυτό το αίσχος με τα αναδρομικά που καθημερινά σπέρνουν αυταπάτες ότι είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι να πάρουν μέρος πίσω από ότι τους έχει αφαιρεθεί ή μέρος αυτών μέσα από δικαστήρια και δικαστικές αποφάσεις. Με αυτό τον τρόπο δίνουν άλλοθι στις αντί συνταξιουχικές πολιτικές της κυβέρνησης, καλλιεργούν αποστράτευση από τους αγώνες και αυταπάτες ότι αυτά τα ζητήματα θα τα λύσει η δικαιοσύνη . Όλα αυτά βέβαια με το αζημίωτο αφού σε αυτή την ιστορία είναι μπλεγμένα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που θησαυρίζουν συγκεντρώνοντας εκατομμύρια από τις προσφυγές των συνταξιούχων που πληρώνουν αρκετά χρήματα από τις πενιχρές συντάξεις τους για αυτό το σκοπό.

Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ του Ιούλη του 2015 και να αποδώσει σε όλους τους συνταξιούχους τα δώρα τους και τις διαφορές που προκύπτουν στις συντάξεις.

Επίσης καλούμε την κυβέρνηση άμεσα, με παρέμβασή της, να σταματήσει το αίσχος της εκμετάλλευσης των συνταξιούχων με αφορμή την έκδοση δικαστικών αποφάσεων και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, όπως και με την επιστροφή των παρακρατηθέντων από την υγεία και την εισφορά αλληλεγγύης από τις επικουρικές, και να αποδώσει αυτά που ορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς να προσφεύγουν σε αιτήσεις, δικαστικές αγωγές και προαπαιτούμενα, με πολιτική απόφαση.»
(Δείτε φωτογραφίες)

Το σωματείο μας επίσης παρενέβη και στην συνάντηση που είχε διοργανώσει, την ίδια ημέρα το Εργατικό Κέντρο Σπάρτης με τους γνωστούς εργατολόγους.

Καλέσαμε τους παρευρισκόμενους συνταξιούχους αλλά και όλου μαζί με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να πάρουν μέρος στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη, 2018.

Δωρεάν μεταφορά. Από Σπάρτη αναχώρηση στις 8:30 π.μ. από την Πυροσβεστική. Να μην λείψει κανείς. Με αγώνες κατακτώνται τα αγαθά.

Με εκτίμηση

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας