Παράταση για την υποβολή αιτήσεων για τους Νέους Γεωργούς

Τι ζητά ο Νεοκλής Κρητικός από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2014-2020, κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός.

Μετά από ενημέρωση που έλαβε από σχετικά μελετητικά γραφεία γεωτεχνικών και το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο κ. Κρητικός ζητά την παράταση υποβολής των φακέλων, καθώς ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι μεγάλος και η διαδικασία συλλογής των απαραίτητων εγγράφων χρονοβόρα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του κ. Νεοκλή Κρητικού:

«Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Μετά τη δημοσίευση της 3ης πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2014-2020, στις 11/11/2021, σύμφωνα με την οποία η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στήριξης είναι έως τις 14/12/2021 θα ηθελα να σημειώσω τα εξής.

Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον από νέους αγρότες, ανά την Επικράτεια και την διαδικασία για τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων για την

τεκμηρίωση του φακέλου, τα γραφεία των γεωτεχνικών που έχουν αναλάβει την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη καλούνται να διαχειριστούν μεγάλο όγκο δουλειάς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα,

Επίσης κάτι το οποίο δυσχεραίνει αρκετά τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μου, είναι τ’ ότι η πρόσκληση εκδόθηκε μέσα στην ελαιοκομική περίοδο. Ακόμη, δήλαδή, ένα στοιχείο που εμποδίζει την αμεσότητα των ενεργειών και τη συνεννόηση με τα μελετητικά γραφεία.

Επιπρόσθετα παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις για την έκδοση των πιστοποιητικών του ΜΑΕΕ των νέων αγροτών (υποχρεωτικό έγγραφο για την ένταξή τους) από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης) λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας στις εν λόγω υπηρεσίες.

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι το σχετικό Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣΚΕ) καθυστέρησε να δώσει τη δυνατότητα οριστικοποίησης των αιτήσεων, με αποτέλεσμα το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στην πραγματικότητα να είναι ακόμα μικρότερο του ενός μηνός μήνα.

Με δεδομένο ότι εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων τις επόμενες ημέρες και λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θεωρείται απαραίτητο να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατό να υποβάλουν ολοκληρωμένη αίτηση, όλοι οι ενδιαφερόμενοι νέοι γεωργοί.

Προτίθεται το Υπουργείο να μελετήσει την παράταση υποβολής των αιτήσεων;

Με εκτίμηση,

Νεοκλής Δ. Κρητικός

Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας»