Παραμελημένος κι εκτεθειμένος ο Αρχαιολογικός Χώρος στην Πελλάνα

Ερώτηση Νάγιας Γρηγοράκου προς την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, σχετικά με την κλοπή στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πελλάνας.

Στις 22.4.2024, το Υπουργείου Πολιτισμού σημείωνε εμφατικά σε απάντηση σε Ερώτηση που είχα καταθέσει, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που αντιμετωπίζουν «ολιστικά και πολυεπίπεδα» το θέμα της στατικότητας των τάφων και ως εκ τούτου «καθίσταται εφικτή η προστασία και η ανάδειξη του εν λόγω εξέχοντος μνημειακού συνόλου.»
«Ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας θα αποτελεί έναν από τους βασικούς σταθμούς της πολιτιστικής διαδρομής με τίτλο «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (2η χιλιετία π.Χ.)», ανέφερε το Υπουργείο.
Δεδομένου ότι το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει πως παρά τις μελέτες, αλλά και την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας στο έργο «Πολιτιστικές Διαδρομές σε Εμβληματικούς Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία», ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος παραμένει ουσιαστικά παραμελημένος και εκτεθειμένος.
Δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο στόχαστρο συμμοριών και παραβατικών.
Δεδομένου ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κλοπή επιβάλλεται να αποκατασταθούν άμεσα.
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς φύλαξη;
2. Με ποιες ενέργειες σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας προκειμένου να μην επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοιο περιστατικό κλοπής;
3. Προτίθεστε να αποκαταστήσετε άμεσα τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κλοπή στο στέγαστρο που είχε τοποθετηθεί για την προστασία του βασιλικού τάφου;