Παλαιολόγεια 2023 | 570 χρόνια από την Άλωση …

Εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας

Συμπληρώνονται φέτος 570 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και ο Δήμος Σπάρτης, η Τοπική Κοινότητα Μυστρά, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σπάρτης και η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, με την συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, διοργανώνουν εκδηλώσεις με σκοπό να τιμήσουν την υπέρτατη θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ πεσόντων. 

Από τις 26 Μαΐου ο Δήμος Σπάρτης, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σπάρτης σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για τα «Παλαιολόγεια» 2023. 

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το πρωί της Δευτέρας 29 Μαΐου στην καστροπολιτεία του Μυστρά.

 

Πρόγραμμα

Δευτέρα 29 Μαΐου 

7:00 : Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. κ. Ευσταθίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον αρχαιολογικό χώρο Μυστρά. 

10:00: Πέρας προσέλευσης επισήμων

10:15: Τέλεση μνημοσύνου

10:30: Ομιλία από τον Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Γενεύης – Λυκειάρχη Ιονίου Σχολής κ. Μελέτη Η. Μελετόπουλο με θέμα, «Η Άλωση: Κορύφωση μιας διαχρονικής απειλής».

11:15: Τρισάγιο στον Ανδριάντα του πεσόντος Αυτοκράτορα

  • Κατάθεση στεφάνων
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Αυτοκράτορα και των συν αυτώ πεσόντων
  • Εθνικός Ύμνος

11:45: Μουσικό δρώμενο με τίτλο, «Εδώ Κωνσταντινούπολη»

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Δήμος Σπάρτης θα παραθέσει καφέ στο κατάστημα «Κάστρο» στην κεντρική πλατεία Μυστρά. 

Πρόγραμμα Παράλληλων και ανεξάρτητων Εκδηλώσεων

Τετάρτη, 24 Μαΐου

  • στην ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΙΟΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, στις 5.30 μμ (Κων. Παλαιολόγου 123 & Θερμοπυλών)  Παρασκευή, 26 Μαΐου, στις 8.30 μμ στην ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ Κύκλος “Εικαστικοί Διάλογοι” -ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Παρουσίαση του έργου του ζωγράφου, σε επιμέλεια της Δρ. Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη και της κ. Μόνικας Διαμαντή, Επιμελήτριας της Κουμανταρείου Πινακοθήκης/ΕΠΜΑΣ

                                                                 Παρασκευή 26 Μαΐου

  • Ώρα:8:30 μ.μ.* ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ, Αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Περδικλώνης» (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου) , Συνομιλώντας με τον ζωγράφο, Επιμέλεια: Δρ. Γεωργία Κακούρου-Χρόνη  /  * Η έναρξη της συζήτησης με τον καλλιτέχνη  θα γίνει στις 9.00 μμ ακριβώς. Νωρίτερα θα προβληθούν αποσπάσματα από βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις.

                                                                               

Παρασκευή 26 Μαΐου 

  • Σκοπευτήριο «Γεωργία Δ. Γερουλάκου» (1ο χλμΕ.Ο. Σπάρτης Καστορείου)

15:00 – 20:00 Σκοπευτικοί Αγώνες Αεροβόλων Όπλων Α΄ Κατηγορίας

 

Παρασκευή 26 Μαΐου 

Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά

  • 21:30: «Μια βραδιά στην Πόλη». ΗΕυανθία Ρεμπούτσικαμας προσκαλεί με τις πολυαγαπημένες της μελωδίες να μας μεταφέρει από τους πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, στα ονειρικά σοκάκια του Βοσπόρου.

 

Σάββατο 27 Μαΐου

  • Σκοπευτήριο «Γεωργία Δ. Γερουλάκου» (1ο χλμΕ.Ο. Σπάρτης Καστορείου)

9:00 – 19:00 Σκοπευτικοί Αγώνες Αεροβόλων Όπλων Α΄ Κατηγορίας

 

Σάββατο 27 Μαΐου 

Τοπική Κοινότητα Μυστρά

  • 18:00:15ος ΠαλαιολόγειοςΔρόμος

Ο Δήμος Σπάρτης & ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σπάρτης διοργανώνουν τον 16ο Παλαιολόγειο Δρόμο στα πλαίσια του εορτασμού των Παλαιολογείων 2023.

  • Αφετηρία και Τερματισμός Ανδριάντας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Τοπική ΚοινότηταΜυστρά.

Ώρες εκκίνησεων : 18:00 ο αγώνας των 21χλμ./ 18.15 ο αγώνας των 5χλμ.

Πληροφορίες διαδρομής 21,090χλμ:

Η εκκινηση του αγώνα θα πραγματοποιηθει στις 18.00 μπροστά από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά! Πρόκειται για μία κυκλική διαδρομή, με αφετηρία – εκκίνηση την τοπική κοινότητα Μυστρά, του Δήμου Σπάρτης. Όλος ο αγώνας κινείται επί ασφαλτοστρωμένης διαδρομής, όπου θα υπάρχει φύλαξη από τα οχήματα, ενώ διασχίζει κάθετα σχεδόν ολόκληρη την πόλη της Σπάρτης. Στην αρχή και περίπου μέχρι το 2ο χλμ. η διαδρομή είναι κατηφορική, ενώ από το 3ο χλμ. μέχρι και το 15οπερίπου χλμ. η διαδρομή είναι σε ευθεία κλίση. Μετά το 13ο χλμ. υπάρχουν αυξομειώσεις του αγωνιστικού τερέν, ενώ τα τελευταία περίπου 2 χλμ. είναι σχεδόν εξολοκλήρου ανηφορικά. Πάνω στην διαδρομή θα υπάρχει φύλαξη του αγώνα, ενώ σε άγνωστο σημείο για τους δρομείς θα υπάρχει σημείο τσεκαρίσματος(check point).

Όριο αγώνα: Ορίζονται οι 3 ώρες – μέχρι τις 21.00

Σταθμοί ανεφοδιασμού: Περίπου ανά 4 χλμ. όπου θα υπάρχει νερό & χυμος.

Όροι συμμετοχής:  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβληθεί σε πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις. Όλοι οι αθλητές συμμετέχουν με δική τους ευθύνη. Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στους αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Κατηγορίες: 

Άνδρες: έως 29 ετών,30-45ετών, 46-59ετών, 60ετών & άνω.

Γυναίκες:  έως  39 ετών, 40 ετών και άνω.   

 

Σάββατο 27 Μαΐου  

Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά

  • 21:00 «Χορωδιακά 2023»: Από τοΜουσικό Όμιλο Σπάρτηςμε τη συμμετοχή της Χορωδίας Παλαιού Φαλήρου, «Ανδρέας Λαζάρου» και της Χορωδίας «Αρμονία» της Πρέβεζας.

Σάββατο 27 Μαΐου   

  • Θεατρική παράσταση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» του Δήμου Σπάρτης, σε συνδιοργάνωσημε το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Μυστρά.

 

Κυριακή 28 Μαΐου

ΗΜΕΡΙΔΑ: “Ηθικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Αξίες από την Αρχαιότητα στο    Βυζάντιο και στον Νεότερο Ελληνισμό”

Ινστιτούτο Έρευνας  Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης

 

            Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ ΜΑ

10.00-10.30: Προσφωνήσεις.

10.30-10.40: Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητή Μιχαήλ Σταθόπουλο.

10.40-10.55: Εισαγωγική Ομιλία από την Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, Επίτ. Διευθύντρια ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.: «Περικλής και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Διαχρονικές αρετές πολιτικού ήθους».

10.55-11.20: Καθηγητής Γεώργιος Κοντογιώργης, π. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου: «Η ταυτότητα ως σταθερά του ατομικού και του συλλογικού εν ελευθερία στην ελληνική διαχρονία».

11.20-12.00: Διάλειμμα – Καφές.

12.00-12.25: Καθηγήτρια Σοφία Κοτζάμπαση, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Ηθικές και κοινωνικές αξίες στο ιστορικό έργο του Δούκα».

12.25-12.50: Καθηγήτρια Μαρία Λιάτση, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Ομοίωσις Θεώ: Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη στον Χριστιανισμό».

12.50-13.15: Καθηγητής Ιωάννης Πολέμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Οι πολιτικές απόψεις του Θεοδώρου Μετοχίτου και του Θωμά Μαγίστρουγια τον ρόλο και τη σημασία του πολίτη σε μία ευνομούμενη κοινωνία: Μία προσπάθεια επιστροφής στον πολιτικό στοχασμό της Αρχαίας Ελλάδος;».

13.15-13.30: Συζήτηση.   

Η επιστημονική ημερίδα θα μεταδίδεται και διαδικτυακά μέσω του παρακάτω συνδέσμου: 

Παλαιολόγεια 2023 – Μυστράς ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π – Ημερίδα “Οι αξίες από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο” – YouTube

 

Κυριακή 28 Μαΐου

  • Σκοπευτήριο «Γεωργία Δ. Γερουλάκου» (1ο χλμΕ.Ο. Σπάρτης Καστορείου)

9:00 Σκοπευτικοί Αγώνες Αεροβόλων Όπλων Α΄ Κατηγορίας

15:00 Απονομές Επάθλων

 

Κυριακή 28 Μαΐου 

  • Πνευματική Εστία Σπάρτης

19:00: Παρουσίαση του Λευκώματος «Αγία Σοφία. Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» και έκθεση φωτογραφίας «Οι Ναοί της Αγίας Σοφίας στον Κόσμο»