Πάγωσε τη δόση το Eurogroup / Αγκάθι ο νέος νόμος Κατσέλη

«Πάγωμα» της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup.

Κύριο «αγκάθι» ήταν η έλλειψη συμφωνίας για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη. Οι θεσμοί εναποθέτουν μεγάλη σημασία στο εν λόγω μέτρο, καθώς θα επηρεάσει τις τράπεζες που ήδη βαρύνονται από μεγάλο αριθμό «κόκκινων» δανείων.

Οι υπουργοί Οικονομικών εξουσιοδότησαν την ομάδα εργασίας Euro-working Group να επανεξετάσει την πρόοδο στην κατάρτιση του πλαισίου στις 25 Μαρτίου, και εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις να εισηγηθεί την εκταμίευση στην άτυπη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις 5 Απριλίου.

Έλληνας αξιωματούχος εκτίμησε πως οι εκκρεμότητες θα έχουν λυθεί έως τις 25 Μαρτίου και συνεπώς το θέμα θα κλείσει τον Απρίλιο.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεσα τα χρήματα, καθώς το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που έχει συγκροτήσει και οι δύο πετυχημένες έξοδοι στις αγορές το τελευταίο δίμηνο διασφαλίζουν πως έχει επαρκή ρευστότητα στα δημόσια ταμεία.

Ωστόσο, οι δυσκολίες στην εκταμίευση της δόσης μπορεί να αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές, την στιγμή η Αθήνα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι επιστρέφει στην κανονικότητα.

Στήριξη στην Αθήνα

Τόσο πριν όσο και μετά το Eurogroup κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να κατευνάσουν τις όποιες ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας πως σε γενικές γραμμές η χώρα μας είναι εντός στόχων όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις της.

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε προσερχόμενος πως μολονότι θα ήταν πρόωρο να συμφωνηθεί αποδέσμευση της δόσης σήμερα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Εκτίμησε πως η συμφωνία αποτελεί ζήτημα ημερών, προσθέτοντας πως η Αθήνα έχει υλοποιήσει 13 από τα 16 προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι εταίροι, αν και τα προαπαιτούμενα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί προ εβδομάδων.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφέροντας προσερχόμενος πως έχει θετική εικόνα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα κι ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την πρώτη κατοικία. Χαιρέτισε ακόμα ως «σπουδαίο μαντάτο» την πετυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου στις αρχές της εβδομάδας.

Η Ελλάδα είναι «εντός τροχιάς» σε γενικές γραμμές δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

skai