12η Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή

Οι αποκαλούμενοι σύγχρονοι ήρωες γιορτάζουν

Διανύοντας το 2020, το οποίο ίσως προφητικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει ως «Έτος Νοσηλευτών και Μαιών», φτάσαμε στην 12η Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού των Νοσηλευτών. Ένα έτος, που έμελε να φτάσει την Κοινωνία και το Σύστημα Υγείας στα όριά τους, δοκιμαζόμενο από μια παγκόσμια απειλή, αυτή του Κορωνοϊού. Οι αποκαλούμενοι σύγχρονοι ήρωες γιορτάζουν, αλλά γιορτάζουν κατάκοποι, σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, ενώ αγωνίζονται με καθαρό πνεύμα, ψυχικό σθένος και αυταπάρνηση, παρά τον ελλιπή εξοπλισμό και την εξουθένωσή τους. Τελικά η επιμονή, το θάρρος και η ακούραστη προσπάθειά των Νοσηλευτών και του λοιπού Υγειονομικού προσωπικού, διατηρεί την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε υψηλό επίπεδο.
Ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζουν οι Νοσηλευτές στο Σύστημα Υγείας είναι πλέον φανερός, με τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να απευθύνει κάλεσμα στήριξης στο έργο του νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να διασφαλίσει με τη σειρά του ότι όλοι, παντού, λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται, όπως αυτό διατυπώνεται στο πλαίσιο της Διακήρυξης για το Διεθνές Έτος Νοσηλευτών.
Είναι επίσης σημαντικό η Ελληνική Πολιτεία να μην μείνει μόνο στο χειροκρότημα των ηρώων της και να προχωρήσει στην έμπρακτη στήριξή τους, με την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικό προσωπικό, προσωπικό συμβάσεων ΟΑΕΔ, κλπ) που ήδη εργάζονται με αυταπάρνηση στις δομές της χώρας, αλλά και με την αυτονόητη ένταξη των Νοσηλευτών και του λοιπού υγειονομικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Το Δ.Σ του Σωματείου
Εργαζομένων του
Γ.Ν. Λακωνίας – Ν.Μ. Σπάρτης