Ουκρανία: Κατακραυγή διεθνώς για εγκλήματα πολέμου από τη σφαγή της Μπούτσα (pics+video)

Αρνείται η Ρωσία ότι σκότωσε αμάχους στην Μπούτσα μιλώντας για «σκηνοθετημένη παράσταση»

«Στοιχειώνουν» οι εικόνες με θηριωδίες κατά αμάχων στην Μπούτσα που ήλθαν στο φως μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την περιφέρεια του Κιέβου. Ντοκουμέντα που παραπέμπουν σε συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, εικόνες από μαζικούς τάφους και μαρτυρίες για παιδιά ανθρώπινες-ασπίδες στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων πυροδοτούν κατακραυγή διεθνώς. Εγκλήματα πολέμου καταγγέλλονται από την Ουκρανία και χώρες της Δύσης, και ζητείται άμεση διερεύνηση εκ μέρους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν να καταστούν υπόλογοι.

Εξίσου συνταρακτικές είναι οι εικόνες κατοίκων της Μπούτσα που σπεύδουν να προμηθετούν είδη πρώτης ανάγκης μετά την άφιξη κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά αφότου σίγησαν τα όπλα στην κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου, η οποία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Καθώς ολόκληρη η περιφέρεια του Κιέβου έχει επανέλθει στον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων αποκαλύπτονται η βαρβαρότητα και οι θηριωδίες ενός πολέμου-«επιλογής» του Βλαντιμίρ Πούτιν που μετρά πλέον 39 ημέρες, και το κέντρο βάρος του μετατοπίζεται πλέον στο Ντονμπάς -εκεί που η μαρτυρική Μαριούπολη μετρά επίσης χιλιάδες νεκρούς και παραμένει βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη.

H σφαγή της Μπούτσα

Δημοσιογράφοι ουκρανικών και διεθνών μέσων κατόρθωσαν να μεταβούν το Σάββατο στην κωμόπολη Μπούτσα, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.

Φωτογραφία που ανήρτησε ο δημοσιογράφος Ιλία Πονομαρένκο της Kyiv Independent φέρεται να επιβεβαιώνει αναφορές ότι πολίτες που βρέθηκαν να κείτονται νεκροί στους δρόμους της Μπούτσα εκτελέστηκαν, έχοντας τα χέρια δεμένα.

Προσοχή, σκληρές εικόνες

Αρνείται η Ρωσία ότι σκότωσε αμάχους στην Μπούτσα μιλώντας για «σκηνοθετημένη παράσταση»

Διαψεύδει η Ρωσία ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσουν αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο με τις σορούς που κείτονται στους δρόμους της πόλης είναι «άλλη μια προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη στις 30 Μαρτίου.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.